Liefde is als schuifelen door het volle atelier van een glasblazer, in de hoop dat je niets breekt en zo pijnlijk in je ziel snijdt. Liefde is elkaars mening respecteren en niet onnodig de strijd aangaan. Maar liefde is ook rommelen met je serotonine-,cortisol-, testosteron- en oxytocinegehalten.

The World Book of LoveDeze en meer opvattingen over de liefde lees je in The World Book of Love. In deze verhalenbundel, de opvolger van The World Book of Happiness, beschrijven 100 wetenschappers uit zo’n 50 landen in maximaal 1000 woorden wat zij weten over de liefde.

Sommige geleerden beschrijven de liefde vanuit een verrassend perspectief. De Italiaanse hoogleraar Donatella Marazziti schrijft bijvoorbeeld over hoe hormonen de liefde aansturen. Dat je relaties ook zakelijk kunt zien, blijkt uit de bijdrage van de Duitse econoom Hanno Beck, over de economische effecten van relaties.

Helaas valt echter meer dan de helft van het boek inhoudelijk erg tegen. Veel van de hoofstukken komen vooral neer op de persoonlijke mening van de auteur en bevatten weinig wetenschappelijke informatie. De hoeveelheid ingetrapte open deuren is ook storend: jaloezie ga je tegen met zelfrespect, steun is belangrijk in een relatie, mensen houden niet van afwijzingen.

Wat overblijft, is een boek dat zich aanvankelijk prettig laat doorbladeren, maar helaas al snel in de kast verdwijnt.