De vraag is niet langer óf we leven elders in het universum gaan vinden, maar wannéér. Dat is de indruk die je krijgt van de Netflix-documentaire Life in Outer Space: Exoplanets.

In Life in Outer Space: Exoplanets vertellen verschillende wetenschappers vol enthousiasme over hun zoektocht naar tekenen van leven op plekken ver buiten ons zonnestelsel. Als je ziet hoe snel de ontwikkelingen elkaar in de afgelopen jaren opvolgden, is optimisme onvermijdelijk. In de jaren negentig vonden we de eerste planeet om een andere ster dan onze zon. Inmiddels kennen we er duizenden. Eerst vonden astronomen alleen planeten waar de omstandigheden meedogenloos zijn, nu kennen we talloze kandidaten die mogelijk op de aarde lijken.

Met deze tintelende inzichten maakt de documentaire een vliegende start. Helaas komen er gaandeweg mankementen aan het licht. Zo wordt een aantal tekstfragmenten en beelden herhaald, spreekt de show van ‘toekomstige’ ruimtemissies die ten tijde van verschijning allang van start waren gegaan en laat de voice-over zich zelfs betrappen op wetenschappelijke slordigheden.

Voor de prestaties van de regisseur en de verteller hoef je Life in Outer Space dus zeker niet aan te zetten. Maar de wetenschappers die in beeld komen, redden alsnog de show. Ze weten overtuigend te vertellen hoe de vondst van buitenaards leven de grootste menselijke prestatie ooit zal worden – een die niet lang meer op zich laat wachten.

Want dat er leven buiten de aarde is, daar lijkt geen van hen aan te twijfelen. Als je ervan uitgaat dat hier niet iets heel ongebruikelijks is gebeurd waardoor het aardse leven een onverklaarbaar wonder is, moet er overál in het universum leven zijn. Zoals het wetenschappers betaamt, praten ze netjes in hypothetische termen. Als. Indien. Mits. Niemand zegt hardop dat we wéten dat er leven buiten de aarde is, maar er is geen twijfel over mogelijk dat al deze wetenschappers er hun hand voor in het vuur zouden steken. Dat is mooi om te zien, en reden genoeg om ondanks de matige productie toch een uurtje uit te trekken voor de documentaire.

Bekijk de documentaire hier.