Waar of niet? Twee ­artsen leren de ­lezer ­medisch nieuws te ­beoordelen.

Hou je van chocola, kibbeling en koffie? Goed nieuws! Chocolade helpt tegen hoesten, vis verlaagt je risico op dementie en een paar kopjes koffie per dag is goed voor je. Dat beweerden althans krantenkoppen van de NRC, De Telegraaf en nu.nl. Maar kloppen deze optimistische koppen wel? In Dokter, ik las in de krant dat… zoeken twee artsen, Lester du Perron en Tijs Stehmann, het uit.

Weerbaar en kritisch

79 medische nieuwsberichten passeren de revue. Op welk ­onderzoek is een bericht gebaseerd? Wat klopt, wat is overdreven en achter welke beweringen gaan stiekem mitsen en maren schuil? Na het lezen van het boek is ­duidelijk: medisch nieuws wordt vaak te stellig ­geserveerd.

Elk bericht wordt ­ontleed aan de hand van vier vragen: wat zegt de kop, waar komt het bericht vandaan, is het echt nieuws, en wat kunnen we ermee? Die duidelijke structuur heeft een negatieve en een positieve kant. Enerzijds wordt het boek er wat eentonig van; dit is geen pageturner die je wakker houdt.

Anderzijds weten Du Perron en Stehmann dat herhaling dé manier is om iemand iets te leren. Wie Dokter, ik las in de krant dat… leest, is daarna, juist door die oerdegelijke structuur, ook zelf in staat ­medisch nieuws wat beter te beoordelen. En dat is ­uiteindelijk het doel van de artsen: om de lezer weerbaarder en kritischer te ­maken.

Dokter ik las in de krant dat… is te bestellen via de webshop als paperback of e-book.