De oerknal is hot. Dat blijkt wel uit de media-aandacht die afgelopen voorjaar ontstond toen een van de belangrijkste pijlers onder de oerknaltheorie werd bevestigd met de telescoop BICEP2.

Onderzoekers hadden met de telescoop bewijs gevonden voor een theorie die stelt dat het universum kort na haar ontstaan een periode van extreem heftige uitdijing meemaakte. oerknal_omslag

Met een andere telescoop willen sterrenkundigen dat resultaat zo snel mogelijk bevestigen, zodat de ontdekking wetenschappelijk gezien steviger in z’n schoenen staat. Die race naar bevestiging maakt duidelijk dat de oerknaltheorie flink in de schijnwerpers staat.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling haakt daarop in, en schreef razendsnel na de BICEP2-metingen het broekzakboekje Oerknal. Het is een ABC van alle belangrijke termen rond de oerknal. Zo staat de D voor donkere energie, de B voor BICEP2, de I voor inflatie en de O natuurlijk voor oerknal.

In elk hoofdstukje schetst Schilling kort maar krachtig wat zo’n term precies inhoudt. Het geheel ontbeert door die opzet alleen wel een strakke lijn, wat Oerknal geen ideaal boek maakt om in één keer uit te lezen. De kraakheldere teksten bieden de geïnteresseerde kosmologie-leek echter wel voor een zacht prijsje een heel mooie introductie in het vakgebied.