De film Onder het Maaiveld tilt ondergewaardeerde kruipers en glibberaars op het podium.

Er zitten meer levende organismen in een theelepel grond dan dat er mensen op aarde zijn. Met dat indrukwekkende feitje opent de bioscoopfilm Onder het Maaiveld. Vervolgens wordt de kijker overspoeld met minstens net zo indrukwekkende beelden.

Mollen, muizen en mieren, maar ook bacteriën en schimmels: het bodemleven is ongelofelijk divers. En onmisbaar, zo laat de film zien. Al deze wezens dragen bij aan het ecosysteem en dus aan de groei van onze gewassen. Ze worden te vaak vergeten of onterecht bestempeld als ongedierte.

Door de loepzuivere opnames geven de krioelende beestjes op het biosscherm zowel een gevoel van walging als verwondering. De timelapses waarin schimmels groeien, vormen kunstzinnige beelden. Samen met een meditatieve soundtrack geven die de film soms een bijna psychedelisch effect.

Openbaring met zijwegen

De film tilt met geweldige cameratechnieken het bodemleven op het podium, dat is zeker. Maar de rode draad is moeilijk te volgen. Je wordt als kijker van hot naar her gesleept. Zo is het idee om een man te volgen bij de aanleg van zijn moestuin bijvoorbeeld een perfecte keuze, maar volgen er te veel zijwegen om die plot tot zijn recht te laten komen.

Toch is de film een openbaring, niet alleen voor wie nooit met de handen in de aarde zit, maar ook voor wie dat wel geldt. Je zult versteld staan van wat er onder je voeten leeft.

Onder het Maaiveld is vanaf 2 maart te zien in de bioscoop.