‘Mensen zullen nooit kunnen vliegen, want dat kunnen alleen engelen.’ Het was 1903 toen de Amerikaanse bisschop Milton Wright die woorden sprak. Hij kon niet vermoeden dat zijn zoons Wilbur en Orville nog datzelfde jaar twaalf seconden in de lucht zouden zweven met een gemotoriseerd voertuig ­– en al helemaal niet dat een eeuw later wereldwijd vele duizenden vliegtuigen per dag zouden opstijgen.

Alles wordt anders

In Alles wordt anders zetten Jürgen Brater en Peter Smit honderdvijftig mislukte toekomstvoorspellingen op een rij. Klassieke flaters komen voorbij, zoals de sussende woorden van Chamberlain over Hitler of de ‘Mission accomplished’ van George W. Bush. Ruimte is er ook voor verrassendere uitspraken, zoals Einstein die de bruikbaarheid van atoomkracht in twijfel trok.

De auteurs stellen zich de vraag waarom zelfs de grootste genieën zulke grote inschattingsfouten maken. Vaak komt het antwoord neer op ‘ze wisten niet beter’. Zo zou het logisch zijn dat keizer Wilhelm II weinig toekomst zag in de auto, omdat mensen nu eenmaal aan paarden waren gewend. Het is jammer dat de auteurs niet dieper op de technologische materie ingaan. Dat biedt wel de gelegenheid om bij dit overzicht in de huid te kruipen van historische figuren en jezelf af te vragen: had ik het allemaal wel correct kunnen voorspellen?