Voor de Antoni van Leeuwenhoek-bewonderaars is er nu in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave een tentoonstelling over de ontwikkeling van de microscoop.

Driehonderd jaar geleden stierf Antoni van Leeuwenhoek, maar zijn vakgebied is nog springlevend. Naast de biografie (zie recensie Veel, klein en curieus) is er nu ook een tentoonstelling in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave ter ere van zijn werk: Onvoorstelbaar!. Dit is geen museumversie van de biografie, maar een originele tentoonstelling over de ontwikkeling van de microscoop.

De tentoonstelling is zeer divers. De stukken leiden je van het begin van de microscopie naar de huidige ontwikkelingen in het vakgebied. Daarbij is er aandacht voor de vergeten vrouwen uit de microwetenschap. Er is ook een speciale app die informatie en beschrijvingen van objecten voorleest, voor mensen met een visuele beperking.

Onvoorstelbaar! maakt microscopie tastbaar, door de grote uitvoering van Van Leeuwenhoeks beroemde microscoop en reliëfversies van zijn 17e-eeuwse afbeeldingen. Een unieke ervaring.

Lees hier meer over de tentoonstelling die nu te bezoeken is.