Ieder jaar toont het Museon honderd portretten die door een internationale jury zijn gekozen tot de mooiste natuurfoto’s van het afgelopen jaar. Alleen al de verhalen achter die foto’s maken een bezoekje de moeite waard.

Bron: Fukuda Toshiji
Bron: Fukuda Toshiji

Meer dan twintig jaar had hij er op moeten wachten. Al sinds 1990 trok de Japanse natuurfotograaf Fukuda Toshiji door de Russische taiga, maar nog nooit kreeg hij een Siberische tijger voor zijn lens. In de winter van 2011 op 2012 ondernam de inmiddels 63-jarige Toshiji een ultieme poging. Twee maanden lang sloot hij zich op in een hutje van 1,5 bij 2,5 meter, wachtend op dat ene moment.

’s Nachts hoorde Toshiji regelmatig gebrul en prijsde hij zich gelukkig met de stroomkabels rond zijn tent. Overdag wachtte Toshiji vergeefs op een teken van leven.

Op dag 50 lachte het geluk Toshiji eindelijk toe. In de vroege ochtend van 27 februari 2012 werd Toshiji wakker van het gealarmeerde gekras van kraaien. Het was een prachtige, heldere ochtend, en daar, nog geen 150 meter van Toshiji vandaan, liep de grootste katachtige ter wereld, de Siberische tijger.

Behalve een onvergetelijke ervaring hield Toshiji aan zijn ontmoeting ook iets tastbaars over. Een foto die hij die ochtend maakte, leverde hem de prijs op van Wildlife Photographer of the Year 2013 in de categorie Endangered Species.

Toshiji’s portret van de wilde Siberische tijger is een van de honderd natuurfoto’s die momenteel te bezichtigen zijn in het Museon. De beelden zijn door een internationale vakjury gekozen tot de beste natuurfoto’s van het afgelopen jaar. Het betreft een selectie uit 43.000 inzendingen.

De foto-expositie Wildlife Photographer of the Year is een jaarlijks terugkerende tentoonstelling in het Museon. De expositie past volgens het Museon binnen haar missie om de rijke verscheidenheid van het leven op onze aarde in beeld te brengen, en tegelijkertijd de kwetsbaarheid ervan te benadrukken. Die kwetsbaarheid van de natuur komt in veel foto’s naar voren, maar nog het meest in de categorieën Photojournalist of the Year en World in our Hands. Daarin zijn afbeeldingen te zien zoals die van in stukken gehakte olifanten, een walvishaai die een visnet leegslurpt en een markt waar opengereten roggen te koop worden aangeboden.

Toshiji kon met zijn winnende foto een klein steentje bijdragen aan het natuurbehoud. Het prijzengeld doneerde hij aan de Russische afdeling van het WWF.

Wildlife Photographer 2013
Geopend t/m 23 februari 2014, op dinsdag t/m zondag, van 11-17 uur.
€ 10,50 voor volwassenen, € 5,50 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar,
€ 7,50 voor jongeren van 12 t/m 18 jaar, € 9,50 voor 65-plussers.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
museon.nl