Dwars door het regenwoud, over glibberige bergpaadjes, in de verzengende woestijn en langs drukke autowegen: Op jacht naar planten is een speurtocht naar groen die leidt langs bijzondere én bijzonder alledaagse plekken.

Het begon op een parkeerplaats van een IKEA in Essex, in het zuidoosten van Engeland. Kijkend uit het autoraam spotte een tiener iets paars in het groene struikgewas naast het asfalt. ‘Stop!’ gebood hij zijn ouders, en hij sprong de auto uit om het wonder van dichterbij te bekijken. Daar zag hij zijn eerste bremraap: een parasitair, kruidachtig plantje zonder bladeren of bladgroen, dat de levenskracht van andere planten opzuigt en omzet in paarse bloemen.

Met dat verhaal begint Op jacht naar planten, het boek van botanicus Chris Thorogood. Thorogood speurt gelukkig niet alleen op troosteloze Engelse woonboulevards naar bremrapen, maar reist de hele wereld over voor zijn zoektocht naar de bijzonderste planten. Zo volgen we zijn voetstappen door de bergachtige wildernis van Japan waar hij met belletjes de beren waarschuwt voor zijn aanwezigheid, bezoeken we de droge steppen van Afrika waar vampierplanten zich ophouden (een soort wrattige bollen met een glanzende rode binnenkant), maar komen we evengoed terecht op een druk industrieterrein waar de zeldzame bitterkruidbremraap welig tiert tussen het grafietgruis.

Meesterverteller

De Britse botanicus bewijst met Op jacht naar planten dat hij een meesterverteller is, die in geuren en kleuren uit de doeken doet hoe de planten en hun omgeving eruitzien. Daarvoor begeeft Thorogood zich bovendien geregeld in penibele en spannende situaties: hij wurmt zich door dichte struiken, begeeft zich op wankele richels en krijgt zelfs een geweer op zich gericht.

Thorogood heeft zijn verhalen rijkelijk geïllustreerd, met prachtige kleurrijke prenten van de beschreven planten en hun bloemen. Zo sta je zelfs nog zonder een woord gelezen te hebben naast hem op een bergmassief op Borneo, waar de mist tussen de bomen opstijgt en druppels water langs de bekerplanten omlaagglijden.