De docuserie Pandemic: How to Prevent an Outbreak brengt de strijd tegen ziektes die zich over de hele wereld kunnen verspreiden in beeld.

‘Het is niet de vraag óf er een nieuwe grieppandemie gaat komen, maar wanneer.’ Met deze uitspraak begint de ­docuserie Pandemic: How to Prevent an Outbreak. Midden in alle gekte rondom het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 komt streaming­­­dienst Netflix met een zesdelige serie over het ­wereldwijde gezondheidszorgsysteem en de vraag of we ­daarmee een ziekte die zich over de wereld verspreid kunnen aanpakken.

De geciteerde onheil­spellende woorden komen van ­Dennis Carroll, leider van de Emerging Threats Unit in de Verenigde Staten. Hij gaat de hele wereld over om opkomende virale dreigingen in de gaten te houden.

Universeel vaccin

In de serie komt SARS-CoV-2, dat vermoedelijk in vleermuizen is ontstaan, nog niet ter sprake. Wel merkt Carroll op dat een pandemische griep waarschijnlijk van een dier komt. ‘Mensen hebben geen natuurlijke bescherming voor een nieuw virus dat van dieren komt. Ons lichaam kan de infectie niet bestrijden, waardoor het mogelijk dodelijk is. Onderzoekers zoeken nu wereldwijd naar een universeel vaccin dat effectief is tegen alle griepvirussen.’

Immuno-ingenieurs Jake Glanville en Sarah Ives proberen zo’n vaccin te maken. Glanville vertelt in Pandemic dat de virustechnologie die al bestaat niet goed werkt bij virussen die snel muteren, zoals griep­virussen. Daarom is hij samen met Ives bezig met een nieuwe technologie.

Hiervoor hebben ze virussen die eerder voorkwamen geneutraliseerd en die ­beschermd tegen toekomstige virusvarianten. Dit kan uiteindelijk voor een doorbraak zorgen. Helaas gaat de serie niet dieper in op de techniek. De nadruk ligt op hoe de onderzoekers in het virusonderzoek zijn beland en wat hun drijfveren zijn.

Ernstige verstoring

Ook komen verschillende problemen die horen bij een pandemie aan bod, bijvoorbeeld een ernstige verstoring van de normale infrastructuur. Dat zien we nu al een beetje bij het corona­virus gebeuren. Wat we nog meer gaan meemaken? Daar heeft Pandemic wel het een en ander over te zeggen.

Pandemic: How to Prevent an Outbreak is te bekijken op Netflix.