Duiker Patrick Dykstra geeft met de documentaire Patrick and the Whale een sfeervol inkijkje in de wereld van de potvis.

Sereen glijden de imposante wezens door het beeld. Ondertussen luister je naar net zulke serene achtergrondmuziek, vermengd met de klikjes waarmee de dieren hun omgeving in kaart brengen.

In de documentaire Patrick and the Whale begeeft Patrick Dykstra zich gewapend met snorkel en camera tussen de potvissen. Zijn doel is om een camera in de bek van een potvis te plaatsen, zodat we getuige kunnen zijn van hun leven in de diepzee. Dat leidt tot Free Willy-achtige interacties. Zo wordt Dykstra na een fraaie dans uit het water getild door potvis Dolores. Maar ook loopt hij tot zijn grote teleurstelling een blauwtje bij Can Opener (onderdeel van een familie waarvan de leden zijn vernoemd naar keukengerei).

De documentaire geeft een sfeervol inkijkje in de wereld van de potvis. Beelden van aangespoelde dieren maken de boodschap extra duidelijk: we moeten deze intelligente en sociale wezens beter beschermen.

Menselijke potvis

Een minpuntje is het hoge Hollywood-gehalte. De spanning wordt vaak geforceerd opgevoerd en Dykstra’s commentaar is erg sentimenteel. Bovendien heeft hij de neiging potvissen nogal menselijke emoties toe te dichten; zo heeft hij op een bepaald punt het gevoel dat Can Opener hem vanwege zijn opdringerigheid expres negeert. Maar zolang je je daar niet te veel aan stoort, kun je je heerlijk laten onderdompelen in de indrukwekkende potvisbeelden.

Patrick and the Whale is vanaf 18 april 2024 te zien in de bioscoop.