Aandacht is een superkracht, aldus Amishi Jha. Met haar boek Peak Mind spoort ze ons aan aandachtiger te leven, en vertelt ze precies hoe dat te doen.

Vijftig procent van je leven gaat aan je voorbij zonder dat je het in de gaten hebt. Met die informatie begint neurowetenschapper Amishi Jha haar nieuwe boek Peak Mind. Dat we zo onoplettend zijn, is te wijten aan het feit dat de evolutie van onze hersenen gestuurd is door onze overlevingsdrang. Om in leven te blijven, helpt het als onze aandacht fluctueert: je gaat bijvoorbeeld minder aandachtig te werk als je op de vlucht slaat voor gevaar. Deze evolutionaire erfenis zorgt er in het heden voor dat we nog steeds snel afgeleid raken, door irrelevante gedachtes over alledaagse dingen bijvoorbeeld, of door alle apps op onze telefoons.

Met voorbeelden uit haar eigen leven en haar neurowetenschappelijke onderzoek laat Jha ons inzien waarom het toch belangrijk is dat we aandachtig door het leven gaan. Aandacht bepaalt namelijk niet alleen wat we onthouden, maar ook welke beslissingen we nemen en hoe we met anderen omgaan.

Soms raakt de wetenschap in het boek ondergesneeuwd door anekdotes en persoonlijke gedachtespinsels, maar mede hierdoor leest het prettig en gemakkelijk – zelfs als de stof abstracter wordt. Met Peak Mind leert Jha ons dat aandacht iets waardevols is, maar dat het ook kwetsbaar is. Zo stelt ze dat we, in de technologisch geavanceerde en snel veranderende wereld van nu, in een aandachtscrisis leven. Net als geld hebben we maar een beperkte hoeveelheid aandacht te besteden, te geven of te verliezen; en datgene wat het hardst om je aandacht schreeuwt, wint.

Gelukkig kun je je aandacht trainen. Aan het einde van haar boek voorziet Jha haar lezers van een behulpzame, praktische handleiding om ons concentratievermogen in minder dan twaalf minuten per dag te verbeteren. Zo kunnen we in de toekomst allemaal zonder al te veel afleiding leven.