Dick Swaab, Nederlands beroemdste maar niet onomstreden neurobioloog, mag dan tot de oude garde van de vaderlandse wetenschap behoren, hij schrikt er niet voor terug om moderne middelen, zoals een heuse podcast, in te zetten om zijn boodschap bij een groot publiek te krijgen.

Dick Swaab - foto Bob Bronshoff
Dick Swaab – foto Bob Bronshoff

Of nou ja, podcast… Je moet niet verwachten dat DJ Dick radiootje zit te spelen in zijn werkkamer in het AMC en reportages en interviews aan elkaar praat. In feite heeft hij gewoon een serie van zeven korte lezingen opgenomen naar aanleiding van zijn nieuwste boek Ons creatieve brein.

Na een inleidend deel gaan de overige colleges van de podcast over vragen als ‘hoe ontstaat creativiteit?’, ‘waarom houd je van muziek?, ‘hoe kunnen je hersenen je bedriegen?’ en ‘hoe werkt je bewustzijn?’.

Gay LM

Ons creatieve brein. Hoe mens en wereld elkaar maken - Dick Swaab
Ons creatieve brein. Hoe mens en wereld elkaar maken Dick Swaab, € 29,99 Bestel in onze webshop

In elke aflevering dist Swaab wat weetjes uit zijn vaste repertoire op die iedereen die wel eens iets van of over Swaab heeft gelezen bekend voor zullen komen. Zo gebruikt hij om het verband tussen beroepskeuze en seksuele geaardheid te illustreren steevast het voorbeeld van de homoseksuele steward bij de KLM – ‘die wordt niet voor niets Gay LM genoemd’.

Heb je Ons creatieve brein al uit? Dan hoor je in de podcast weinig nieuws. Twijfel je nog of je het wilt gaan aanschaffen, dan is de podcast een prima alternatief voor bladeren in de boekwinkel.

Swaabs podcast is onder meer te beluisteren via iTunes, je favoriete podcast-app en SoundCloud. Of gewoon – net zo makkelijk – hieronder op newscientist.nl.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief