Quantummechanica is niet iets waar alleen geleerden bij CERN mee bezig zijn. Ook onze mobiele telefoon maakt daar gebruik van. Dankzij de bizarre eigenschappen van de quantummechanica kunnen we bellen, sms’en of een tweet op het internet slingeren. In feite zijn de enen en nullen,de digitale signalen waarmee onze apparaten communiceren, quantummechanische uitingen.

Het is zomaar een voorbeeld van de vele ‘verborgen’ quantummechanische toepassingen die aan bod komen in een nieuw online college van Mark Golden, die als natuurkundige is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Golden stelt daarin zelfs dat alle elektrische apparaten gebruiken maken van quantummechanica. Immers, dankzij quantummechanische eigenschappen geleidt bijvoorbeeld koper wel stroom, maar een rubberlaars niet. Stap voor stap leidt Golden zijn publiek door de quantumwereld die schuilgaat achter geleiders en isolators.

Goldens lezing is onderdeel van de reeks Universiteit van Nederland. Doorklikken naar andere boeiende lezingen, en daarmee nog meer quantummechanica aan het werk zetten, is dus zo gepiept.

Bekijk hieronder de lezing van Golden:

Lees verder: