In Het maakbare uur geeft Jurgen van Teeffelen inzicht in de wetenschap achter het wielrennen.

Sport is emotie. Zo ook wielrennen. Het gaat over verhalen van helden, spannende ontsnappingen, heroïsche inhaalacties en solide teamwork. Maar voor het werelduurrecord gelden andere regels. Het doel: zoveel mogelijk kilometers onder je vandaan laten glijden in één uur.

Jurgen van Teeffelen, sport- en wetenschapsjournalist, laat in Het maakbare uur prachtig zien dat dit een vak apart is. Het werelduurrecord is controleerbaar en maakbaar. Je hoeft niets aan het toeval over te laten. Met de juiste techniek en slim gebruik van de wetenschap kom je al een heel eind. Dan heb je alleen nog de perfecte renner nodig: iemand die een uur lang hard kan beuken op een wielerbaan. Die kan laten zien dat je geen koers nodig hebt om een held te zijn. Dion Beukeboom is die renner, dacht bewegingswetenschapper Jim van den Berg.

Het maakbare uur
Jurgen van Teeffelen
HarperCollins
€ 19,99
Bestel in onze webshop

Van Teeffelen volgde de voorbereiding naar het moment van de waarheid op de voet. Dit vormt een perfecte aanleiding om alle aspecten van de ultieme sportprestatie onder de loep te nemen. Alles komt langs, van de fysiologie achter de keiharde trainingen tot de ribbeltjes op het snelpak. Successen en tegenslagen. Van Teeffelen vervlecht het verhaal van de voorbereiding mooi met de wetenschap erachter, waardoor het boek leest als een treintje. Een aanrader voor iedereen die benieuwd is hoe de ultieme sportprestatie tot stand komt: met veel wetenschap én een beetje emotie.