Al onze beslissingen worden onbewust door vele randzaken beïnvloed. Het boek Ruis vertelt hoe we hiermee om moeten gaan.

Pak een stopwatch en time een paar keer achter elkaar hoe lang je denkt dat 10 seconden duren. Zonder te kijken! Hoe breng je het er vanaf? Of je het nou wilt of niet, er zal sowieso wat variatie in je antwoorden zitten. Die variatie staat bekend als ruis.

Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, auteur van het succesvolle Ons feilbare denken: Thinking, fast and slow, schreef samen met Olivier Sibony en Cass R. Sunstein een nieuw boek over het fenomeen ruis en welke implicaties dat heeft in onze maatschappij.

Alle aspecten van ruis komen daarin aan bod. Hoe meet je ruis accuraat? Wat zijn de psychologische oorzaken? En hoe voorkom je het? Het tempo is wat traag, maar het belang en het nut van kennis over ruis worden wel duidelijk.

Rechterlijke ruis

Want al onze beslissingen zijn onderhevig aan ruis, zo illustreren de auteurs met verschillende casussen. Ook als je dokter, verzekeringsambtenaar of rechter bent, en over het lot van andere mensen beslist. Een kruimeldief zal niet zomaar levenslang krijgen door rechterlijke ruis, maar het verschil tussen een boete en een paar maanden cel is eveneens aanzienlijk en ongewenst. Ook al zijn de beschreven situaties waarschijnlijk niet direct herkenbaar in je dagelijkse leven, ze maken wel inzichtelijk waar de pijnpunten liggen.

Door de uitgebreide argumentatie en terminologie voelt Ruis soms aan als een specialistisch werk. Maar dankzij de samenvatting in het boek hoef je niet alles te lezen om te profiteren van de sterke kanten: een belangrijk thema, helder geschreven, met als duidelijke boodschap hoe we ruis tegen moeten gaan.

Ik ben dus gematigd positief over het boek. Maar misschien had ik mijn dag niet op het moment van schrijven, en bevat deze recensie een hoop ruis. Ik zou u dus aanraden: oordeel zelf.

no-image
Ruis is te bestellen in onze webshop.