Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: lector psychologie voor een duurzame stad Reint Jan Renes raadt Skin in the game aan.

‘Je kunt dingen wel willen veranderen, maar in hoeverre ben je bereid om er zelf offers voor te brengen? Dat is een skin in the game hebben. Het gelijknamige boek van Nassim Nicholas Taleb laat zien dat je onderdeel moet zijn van de verandering die je wilt realiseren.

Skin in the game heb ik overal mee naartoe gesjouwd, met mijn markeerstift in de aanslag. Het is een heel provocerend en prikkelend boek. Taleb is een ongelooflijk goede associatieve storyteller.

Je ziet dat mensen zich zorgen maken om klimaatverandering, maar het toch moeilijk vinden om er iets voor te laten, bijvoorbeeld vliegen. Dat heet ook wel moral disengagement. Zo zijn de auto’s van de Nederlandse ministers nog niet duurzaam, omdat dat wat ongemak met zich meebrengt.

Dat kan dus niet: ze moeten zelf de consequenties aanvaarden van het idee dat ze uitdragen. Taleb heeft meer waardering voor ondernemers die persoonlijke risico’s nemen dan voor wetenschappers en politici die vanaf de zijlijn vertellen hoe het moet.

Tijdens de coronacrisis ben ik tijdelijk uit mijn eigen onderzoeksgroep gestapt en heb ik maandenlang zeven dagen per week meegedraaid in de crisisstructuur bij het RIVM om gedrag écht te veranderen. Meedraaien in de praktijk: dat moeten we als wetenschappers vaker doen.’