In Slaap vast vertelt Michael Mosley op meeslepende wijze over slaaponderzoek en wat we daardoor allemaal te weten zijn gekomen.

Waarom brengen we grofweg een derde van ons leven horizontaal in een vreemde, bewusteloze staat door? Waarom dromen we daarbij? En waarom is dat zo ontzettend belangrijk voor ons geheugen, ons immuunsysteem, onze stemming en onze suikerspiegel? Lange tijd tastten wetenschappers in het duister over dit soort vragen. Slaap vast laat zien hoe slaaponderzoek stukje bij beet­je allerlei nachtelijke raadsels onthulde.

Zo gaf de Amerikaanse fysioloog Eugene Aserinsky het onderzoek een flinke zwengel doordat hij als eerste zijn zoontje liet slapen met EEG-elektroden op zijn hoofd. Hiermee ontdekte hij de REM-slaap en liet hij zien dat er veel meer gebeurt tijdens de slaap dan wetenschappers daarvoor dachten. Helaas kwam de beste man op een ironische manier aan zijn eind: zijn auto belandde tegen een boom, waarschijnlijk doordat hij achter het stuur in slaap was gevallen.

Auteur Michael Mosley vertelt op meeslepende wijze wat al het slaaponderzoek dat hierop volgde ons aan kennis heeft gebracht. Hij laat zien hoe belangrijk slaap is voor zo ongeveer al onze gezondheidsaspecten. Hoe de REM-slaap helpt om emoties te verwerken, en hoe je lichaam in periodes van diepe slaap allerlei essentiële reparaties verricht.

Plafond staren

De vele anekdotes maken het boek licht. Zo vertelt Mosley over alle slaaponderzoeken die hij zelf heeft ondergaan. Over families met zeldzame slaapziektes en over de keer dat hij zo lang mogelijk wakker probeerde te blijven samen met de officieuze wereldrecordhouder op dat gebied.

Mosleys eigen insomnie is een van de oorzaken van zijn fascinatie voor dit onderwerp. Daarin is hij helaas niet alleen. Voor iedereen die ’s nachts regelmatig naar het plafond staart, is het tweede deel van het boek zeker de moeite waard. Hierin geeft Mosley praktische handvatten om je slaappatroon onder de loep te nemen en te verbeteren.

Ook behandelt hij de rol van voeding; niet verwonderlijk voor een auteur die eerder een aantal dieet­boeken schreef. Al met al bevat het boek een hoop eyeopeners. Die zullen de lezer hopelijk helpen om voortaan ’s avonds met meer vertrouwen de ogen te sluiten.

Slaap vast
Slaap vast is te bestellen in onze webshop.