Opnieuw is een bijzondere onderwaterfilm te zien bij het Omniversum. Het verhaal van South Pacific, het tropisch onderwaterparadijs speelt zich af in West-Papoea. Dat is een exotische streek die ook wel het ‘wilde westen’ van Indonesië wordt genoemd. Het is het meest afgelegen gedeelte van Indonesië en ook een van de meest geïsoleerde plekken op aarde.

Bron: Omniversum
Bron: Omniversum

In de film staat de reis van de Papoease jongen Jawi op de boot Kalabia centraal. De Kalabia is een drijvende school waar West-Papoease kinderen leren over de waarde en eigenschappen van de koraalriffen waarmee ze hun hele leven in contact komen. Ze leren onder meer over hoe de wateren rondom West-Papoea met meer dan tweeduizend diersoorten het meest diverse mariene ecosysteem ter wereld vormen.

De vrolijke Jawi komt tijdens zijn reis op de Kalabia in aanraking met allerlei soorten zeeleven. Zo ziet hij onder andere een enorme lederschildpad haar eieren leggen op het Wermonstrand. Die schildpad is vanaf Noord-Amerika helemaal naar West-Papoea komen zwemmen om eieren op haar geboorteplaats te leggen.

Het spannendst voor Jawi is zijn ontmoeting met de walvishaaien. Hij vindt het eerst wel eng, zwemmen met zo’n grote haai, maar uiteindelijk overwint hij zijn angst voor de vriendelijke reuzen. Dat levert een adembenemende scène op waarbij de jongen en de walvishaai bijna synchroon onder water zwemmen. De scène toont op fraaie wijze de interactie tussen mens en dier. Behalve de walvishaaien, zwemmen er bovendien mantaroggen, grote schildpadden en nog veel meer soorten tropisch zeeleven door het beeld.

Hawksbill turtle feeding on reefDe combinatie van de mooie beelden en het grote koepelscherm van het Omniversum geeft een bijzondere beleving. Tijdens de onderwaterscènes lijkt het alsof je zelf onder water zwemt en de voorbijzwemmende dieren bijna kan aanraken. Het geeft een 3D-beleving, maar dan zonder de 3D-bril en de hoofdpijn die daar nog wel eens bij komt kijken. Wat soms wel gebeurt is dat mensen draaierig of misselijk kunnen worden van het grote koepelbeeld. Het is dan verstandig om helemaal bovenin de zaal te gaan zitten.

Doordat Jawi zich steeds bewuster wordt van zijn omgeving en de toekomst, wordt de kijker dat automatisch ook. De film laat zien hoe mooi de West-Papoease koraalriffen zijn, en hoe belangrijk het is om ze te beschermen tegen onder andere overbevissing en vervuiling. Met de hulp van de leraren op de Kalabia leren de West-Papoease kinderen hoe ze in de toekomst hun koraalriffen kunnen redden en beschermen tegen de soms destructieve invloeden van de mens. De kijkers worden zich ervan bewust hoe fragiel die ecosystemen zijn, en hoe belangrijk het is om mee te werken aan de bescherming en het herstel van de mooie onderwaterwereld.

  • South Pacific
  • Vanaf 1 juli, op diverse tijden te zien in Omniversum.
  •  €10,50 voor volwassenen, €9,50 voor 65-plussers, €8,50 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en CJP-houders.

Lees verder