Het moet ooit een droombaan zijn geweest voor liefhebbers van roddel en achterklap: telefonist bij Buckingham Palace. Tot in de jaren zestig gebruikte het Britse koninklijk huis een enorme houten telefooncentrale, bezaaid met wijzers en knopjes, die werd bediend door twee telefonisten. De telefooncentrale is gebouwd in 1930. Op een bepaald moment zijn er allerlei aanpassingen aan gedaan – hoogstwaarschijnlijk om te voorkomen dat de telefonisten nog langer konden meeluisteren.

Secret Museum Omslag

Nu staat de telefooncentrale in een gigantische opslagruimte van het Museum of Londen – net als miljoenen andere objecten die het museumpubliek nooit te zien krijgt. Wereldwijd puilen museumdepots uit van de prachtigste en bizarste voorwerpen, blijkt in het boek The Secret Museum van de Britse journalist Molly Oldfield. Veel van die voorwerpen zijn te kostbaar, zeldzaam of breekbaar om tentoon te stellen. Oldfield kreeg het echter voor elkaar om tientallen ‘geheime’ voorwerpen te mogen bekijken en vasthouden. In The Secret Museum beschrijft Oldfield levendig hoe ze oog in oog komt te staan met bijvoorbeeld Alfred Nobels testament, een stukje van Newtons beroemde appelboom, zeldzame meteorieten van Mars of het enige Apollo-ruimtepak waar nog maanstof op zit. Nederlandse juweeltjes zijn ook opgenomen, waaronder schetsboeken van Vincent van Gogh en een poëziealbum met een versje van Anne Frank.

Helaas zijn in dit boek de foto’s van de bijzondere objecten erg klein afgedrukt, zodat de lezer is overgeleverd aan de beschrijvingen die Oldfield geeft. Aan de andere kant houdt dat de geheimzinnigheid rond de voorwerpen wel in stand.

  • The Secret Museum 
  • Molly Oldfield
  • Harper Collins Publishers
  • €34,95