Met een kenmerkend grappige show weet Lieven Scheire zelfs technologieschuwe theaterbezoekers te overtuigen van de kracht van kunstmatige intelligentie.

Wie denkt dat kunstmatige intelligentie (AI) alleen maar een leuk is voor technerds, heeft het mis. In zijn nieuwe theatershow vertelt de Vlaamse televisiemaker en wetenschapskomiek Lieven Scheire dat AI voor iedereen is – ook voor wie niet snapt wat er onder de motorkap gebeurt.

Lange wortels

De show is een prachtig voorbeeld van hoe wetenschap complex, maar ook toegankelijk en fascinerend kan zijn. Zo leidt Scheire zijn publiek onder meer langs de geschiedenis van AI, inclusief bijzondere anekdotes. Zoals een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, toen er een poging werd gedaan om duiven te trainen om nazischepen te herkennen. De natuurlijke, maar ondoorgrondelijk manier waarop de duiven leerden de schepen te identificeren, zien we nu terug bij zelflerende, objectherkennende AI. Dit toont dat de wortels van AI verder terug gaan dan veel mensen denken.

Zonder de thema’s te simplistisch aan te vliegen, introduceert Scheire allerlei mogelijke AI-toepassingen. Geheel terecht spelen diverse apps de hoofdrol, door middel van live demonstraties. Patroonherkenning staat hierbij centraal. Sommige toepassingen lijken een receptuur voor een totalitaire staat, andere kunnen de wereld juist met grote stappen vooruit helpen.

De angst voorbij

Het is vooral die laatste groep die Scheire in de schijnwerpers zet. Tijdens zijn show neemt hij de angst voor AI weg en laat hij zien dat de technologie al volop verweven is met ons dagelijks leven. Of we er nog aan kunnen ontsnappen, is een vraag die Scheire niet beantwoordt. Hij lijkt er zelf van overtuigd dat we dat niet eens moeten willen.

Gewapend met een hilarisch verhaal blijkt Scheire weer in staat om een complex onderwerp laagdrempelig over te brengen. Zelfs zonder begeleidende visuele effecten weet hij de aandacht vooral in de eerste helft feilloos vast te houden. De show is niet alleen een gezellig avondje uit, maar ook een goede introductie in AI voor de technologiekluns, en vooral een ode aan kunstmatige intelligentie.

Bekijk hier de speeldata van de theatershow, in Nederland en België.