Het allerlaatste boek van Stephen Hawking, De antwoorden op de grote vragen, komt vandaag uit. Hawking was in het laatste jaar van zijn leven al begonnen met het bundelen van zijn antwoorden op de grootste vragen van onze tijd. Dochter Lucy voltooide het werk, samen met bevriende collega’s van haar vader. Een prachtig eerbetoon aan een fantastische wetenschapper en een laatste kijk in zijn unieke geest.

De antwoorden op de grote vragen
Stephen Hawking
Spectrum
€ 19,99
Bestel in onze webshop

Stephen Hawking organiseerde een keer een feest voor tijdreizigers. Om er zeker van te zijn dat alleen echte tijdreizigers zouden komen, stuurde hij de uitnodigingen pas na het feest. Er kwam niemand opdagen. Hawking was teleurgesteld, maar ook opgelucht dat zijn theorieën niet waren weerlegd. Tenzij tijdreizigers gewoon niet van feestjes houden natuurlijk.

Ik heb helaas geen uitnodiging ontvangen, maar wat zou ik graag op zijn feestje zijn gekomen om de grootste kosmoloog van de wereld (en misschien zelfs van het universum, maar dat kunnen we niet zeker weten) een paar vragen te stellen. Gelukkig zijn anderen wel in die gelegenheid geweest, en zijn de antwoorden op deze vragen nu gebundeld en uitgebracht in het boek De antwoorden op de grote vragen.

Het zijn niet de minste vragen, maar gelukkig is het ook niet de minste die ze beantwoordt. Hoe is alles begonnen? Is er intelligent leven elders in het heelal? Zullen we overleven op aarde? Hawking maakt deze zware (maar lang niet zo zwaar als een zwart gat) onderwerpen licht door ze met humor, beeldende analogieën en heldere argumenten te beantwoorden.

Stephen Hawking geeft antwoord op de grote vragen van deze tijd.

De zoektocht naar de oorsprong van het heelal leest als een spannende thriller. Ook de kleine vragen, waarvan je misschien niet wist dat je ze had, worden beantwoord. Kun je je pizza opwarmen met kosmische achtergrondstraling? In hoeveel Harry Potter-boeken past de mens? En praktischer: hoe dien je een subsidieaanvraag in voor onderzoek naar tijd­reizen?

Ik wil me absoluut niet meten met een briljante geest als Hawking, maar één vraag kan ik wel beantwoorden. Als iemand mij vraagt ’moet ik dit boek lezen?’ kan ik niet anders dan antwoorden met een volmondig ‘JA!’ 

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist

Lees verder: