Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder raadt Tussen de oren? van Rien Vermeulen en Joop Bouma aan.

‘Er zijn in Nederland duizenden mensen met een verlamming aan één of beide benen, zonder dat er iets mis is met de zenuwaansturing van hun benen. Maar studies laten zien dat er wel degelijk sprake is van een stoornis in de hersenen. Hierdoor kunnen bepaalde gebieden niet meer voldoende met elkaar communiceren. Deze symptomen passen bij een aandoening die bekend staat als een functionele neurologische stoornis.

Maar in plaats van de juiste behandeling, krijgen deze mensen het stempel ‘psychiatrisch patiënt’. Daar kan ik heel verdrietig om worden – het is ontzettend triest dat deze mensen niet serieus genomen worden.

Met het boek Tussen de oren? geeft Rien Vermeulen al deze patiënten de erkenning waar zij recht op hebben. Hij laat zien dat we deze aandoening op een hele andere manier moeten behandelen. Zo schudt hij hulpverleners wakker, en ook familieleden en vrienden informeert hij uitstekend.

Toch is het boek niet alleen alarmerend. Het biedt vooral bevestiging aan de vele patiënten in Nederland die zich onbegrepen voelen. En hoop: de ziekte is te behandelen. Niet alleen met psychiatrische hulp, maar ook met somatische behandelingen. Door de combinatie van erkenning en een perspectief op de juiste therapie is het boek een primeur in het vakgebied.’