Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft na een verbouwing van drie jaar zijn deuren weer geopend. In het nieuwe museum mag je zelf aan de knoppen zitten.

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft een grote make-over gekregen. Gedateerde vitrinekasten hebben grotendeels plaatsgemaakt voor interactieve experimenten en kleurrijke tentoonstellingen over baanbrekend onderzoek. In het vernieuwde familiemuseum krijg je zo een mooi kijkje achter de schermen van de wetenschap.

Zodra je het museum binnentreedt, word je meteen aan het werk gezet. Op een paal staat een mysterieuze grijze doos op je te wachten. Wat zit daarin? Om daar achter te komen, zul je zelf in de huid van de wetenschapper moeten kruipen. Je onderzoekt de inhoud van de doos terwijl je door het museum loopt, aan de hand van vijf onderzoeksmethoden. Aan elk van deze methoden is ook een zaal gewijd. In elke zaal kun je interactief dingen doen, onderzoeken, bekijken en je verdiepen.

Zo kun je je eigen hartlongmachine bouwen, de voormalige kustlijn van Nederland bepalen met behulp van grondmonsters en de blinde vlek van je oog bestuderen. Alle experimenten spreken in principe voor zich. Je kunt bij elk een beknopte uitleg lezen – als je daar tenminste het geduld voor hebt en het niet te zeer kriebelt om meteen te gaan experimenteren.

Op beeldschermen beantwoorden wetenschappers verdiepende vragen, voor bezoekers die graag dieper graven. Ook de visueel ingestelde bewonderaar komt aan zijn trekken, want er is een grote collectie zeedieren van glas.

Aan het eind van het bezoek resteert nog die ene vraag: wat zit er nou in die grijze doos? Richting de uitgang staan er verschillende voorwerpen uitgestald, en mag je het muntje dat je bij aanvang kreeg, in de gleuf gooien van het voorwerp waarvan jij denkt dat het in de doos schuilt. Op die manier beschrijf je symbolisch de conclusie van je eigen mini-onderzoek.

Universiteitsmuseum Utrecht
Lange Nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht