In Van lightsaber tot tijdmachine bespreekt George van Hal welke sciencefictiontechnologieën werkelijkheid kunnen worden.

Sciencefictionschrijvers laten zich inspireren door wetenschappers, maar het omgekeerde gebeurt ook. Wetenschapsjournalist George van Hal beschrijft in Van lightsaber tot tijdmachine 68 ideeën uit sciencefictionfilms en-series die in meer of mindere mate werkelijkheid zijn geworden.

Van Hal maakt het zijn lezer niet al te lastig. Elk hoofdstuk begint met een verwijzing naar een concept uit het sciencefictiongenre, gevolgd door twee of drie pagina’s met voorbeelden van hoe dit in praktijk gebracht is.

Vaak zijn het bizarre voertuigen, wapens en apparaten die centraal staan, waarbij eerder het gebrek aan praktisch nut de rem op de ontwikkeling vormde dan de wetenschap zelf. Een auto die in een robot kan veranderen ziet er in films leuk uit, maar heeft in het dagelijks leven niet zo veel meerwaarde.

Van lightsaber tot tijdmachine is een toegankelijk boek zonder pretenties. Het is dan ook niet bedoeld voor de wetenschappelijke fijnproever; wel voor de liefhebber van het genre, en iedereen die zijn fantasiewereld wil prikkelen.