Met een simpele app van de Technische Universiteit Eindhoven kun je zelf testen of een vreemde vlek op je huid mogelijk huidkanker is. In tegenstelling tot bestaande apps, die uitsluitend diagnosticeren op basis van foto’s, gebruikt Oddspot een vragenlijst in combinatie met een foto.

OddspotDe app werkt inderdaad heel simpel. Je beantwoordt 35 vragen, ongeveer de helft over jezelf en bijvoorbeeld je zongedrag. De andere helft gaat over het vlekje. Ook kun je in de app een foto van het verdachte vlekje maken.

‘Uit alle antwoorden bepaalt de app het risico dat het vlekje iets is dat je moet laten onderzoeken door een specialist’, zegt de bedenker van de app hoogleraar Chris Snijder.

Volgens hem werkt vragen stellen beter dan diagnosticeren op basis van uitsluitend beeldmateriaal. Die apps zijn namelijk erg afhankelijk van de kwaliteit van de foto. Vooral bij vergevorderde stadia van huidkanker zijn ze onnauwkeurig. Snijder: ‘Onze app werkt veel beter. Natuurlijk kan Oddspot er ook wel eens naast zitten, maar dat doen specialisten helaas ook.’

Oddspot beperkt zich overigens tot twee vormen van huidkanker. De app kijkt in de eerste plaats naar actinische keratosen (AK), dat zijn zonlichtbeschadigingen die zich kunnen doorontwikkelen tot huidkanker. Daarnaast kijkt hij naar basaalcelcarcinomen (BCC), een vorm van huidkanker die vooral voorkomt bij oudere mensen.