In ‘Verrek, dat is ‘t!’ beschrijft Dirk van Delft het kleurrijke leven van natuurkundige en Nobelprijswinnaar Martinus Veltman.

Op de cover van ‘Verrek, dat is ‘t!’ zien we een juichende Martinus Veltman, die in Stockholm de ultieme erkenning krijgt voor zijn baanbrekende werk: de Nobelprijs. Na lang wachten werd hij samen met Gerard ’t Hooft bekroond voor hun belangrijke theoretische doorbraak binnen het standaardmodel van de deeltjesfysica.

In deze kleurrijke biografie geeft Van Delft een mooie inkijk in het karakter van Veltman. Soms kon hij bot uit de hoek komen tegen collega’s, maar het overgrote deel van de tijd was vulkaan Veltman in rust, aldus Van Delft. Hij had veel vrienden over de hele wereld, en vaak had hij de lachers op zijn hand. De vele anekdotes maken het boek levendig, zoals het verhaal dat Veltman zijn vrouw Anneke na een van hun eerste afspraakjes thuisbracht en na een afscheidskus vroeg of ze nog toiletpapier had.

Van Delft neemt de ruimte om bijfiguren uitgebreid te introduceren en een algemeen beeld te schetsen van de ontwikkeling van de theoretische natuurkunde. Dat leidt soms wat af van het hoofdverhaal. Ook is de informatiedichtheid in deze stukken vrij hoog. Maar het resulteert wel in een uiterst volledig, goed gedocumenteerd boek.