Voetbalstatistiek CornersWie de film Moneyball uit 2012 heeft gezien, weet dat statistiek in de topsport steeds belangrijker wordt. In de waargebeurde film besluit een honkbaltrainer de prestaties van zijn team op te krikken door een statisticus in te huren. Ook de voetballerij kan profiteren van zo’n wetenschappelijker aanpak, betogen de Amerikaanse auteurs Chris Anderson en David Sally in hun boek Corners moet je kort nemen.

De inzichten die uit de wetenschappelijke benadering volgen, spreken tot de verbeelding. Zo staat op de achterflap te lezen dat de invloed van coaches slechts 19 procent is en dat wissels moeten plaatsvinden in de 58e, 73e of 79e minuut. Wie echter het boek doorspit op zoek naar de onderbouwing van die getallen of meer leuke feitjes, verdrinkt al snel in de stroperige, weinig vlotte tekst.

Voetbalcoach Alex Ferguson verkocht zijn verdediger Jaap Stam op basis van statistieken. Later kreeg hij daar spijt van. Bron: Shutterstock
Voetbalcoach Alex Ferguson verkocht zijn verdediger Jaap Stam op basis van statistieken. Later kreeg hij daar spijt van.
Bron: Shutterstock

Desondanks is in Corners moet je kort nemen voor de echte voetbalfanaten een hoop interessants te lezen. Neem bijvoorbeeld het feit dat de verkoop van de Nederlandse topverdediger Jaap Stam van Manchester United aan AS Roma werd ingegeven door statistiek. Uit wedstrijdanalyses bleek dat zijn aantal tackles per wedstrijd terugliep, een teken dat de destijds 29-jarige speler aan het aftakelen was. Toch had trainer Alex Ferguson achteraf grote spijt van die verkoop, en dat bleek terecht. Doordat Stam een slimme speler was, wist hij het maken van tackles op basis van ervaring en spelinzicht te vermijden. Dat was dus niet slecht, maar juist erg goed. De les? Statistieken zijn alleen iets waard als je ze goed begrijpt.