De nieuwe podcastserie van Saar Slegers gaat over een duivels dilemma: hoe om te gaan met gevaarlijke wetenschappelijke kennis.

Wetenschap is gebaat bij openheid, zou je zeggen: onderzoekers uit de hele wereld werken samen om de geheimen van de werkelijkheid te doorgronden en nieuwe technologieën te ontwikkelen. Aan de andere kant is er ook kennis die niet zomaar overal moet belanden, zoals ontdekkingen waarmee een land kernwapens kan maken.

Hoe ga je daarmee om? Daarover gaat de vijfdelige podcast Vriend of Vijand van wetenschapsjournalist Saar Slegers. Eerder gooide Slegers hoge ogen met De Man en de Maan, over de verwoede pogingen van sterrenkundige Marc Klein Wolt om zijn radioantennes mee te laten reizen met een Chinese satelliet.

Waar dat een spannend verhaal opleverde, is Vriend of Vijand meer een standaarddocumentaire, waarin allerlei (ervarings)deskundigen hun kijk op zaken geven. Maar ook dat heeft een fascinerend, bij vlagen zelfs schokkend geheel opgeleverd, dat het dilemma tussen openheid en veiligheid goed neerzet.