Een nieuw tijdperk is aangebroken. Met biologische technologie en een veranderende levensstijl gaan wij mensen de strijd aan met bedreigingen voor onze gezondheid, schrijft viroloog Jaap Goudsmit.

Ruim een jaar geleden hadden zelfs de meest ervaren virologen, onder wie de Nederlander Jaap Goudsmit, niet verwacht dat de covid-19­-epidemie in China zou uitdraaien op een wereldwijd drama. Toch hadden we de virusverspreiding kunnen zien aankomen. Goudsmit is heel eerlijk in zijn boek Vrij van corona: ook hij trok zich weinig aan van de vele (en zijn eigen) waarschuwingen. ‘De afgelopen jaren werden we luier, lakser en dikker, terwijl er steeds meer koolstofdioxide, methaan en stikstofoxide in de lucht kwam. Het corona­virus heeft ons ­wakker geschud.’

We bevinden ons nu in het immunoceen, zoals Goudsmit het noemt. ­Volgens hem zullen we nog steeds te maken krijgen met allerlei aandoeningen die ons leven negatief beïnvloeden, waaronder pandemieën, maar zullen we in staat zijn om ons daar met biologische technologie ­tegen te ­beschermen.

Heldere boodschap

Goudsmit laat uitgebreid zien hoeveel vooruitgang de medische wetenschap heeft geboekt. Die positieve ontwikkeling was er niet alleen tijdens de coronacrisis, ze begon veertig jaar geleden al. Zo leverde het onderzoek van de Nobelprijs­winnaars Paul Berg, Walter Gilbert en Frederick Sanger technieken op die genetische modificatie en de bepaling van de volgorde van DNA- en RNA-bouwstenen mogelijk maakten. Hiermee konden wetenschappers afgelopen jaar eiwitvaccins en antigeen­tests ontwikkelen, en het SARS-CoV-2-virus ­identificeren.

Goudsmit geeft nog een boel andere voorbeelden die nu helpen om het virus ­beter te begrijpen en te bestrijden. De informatiedichtheid is daardoor groot. Desondanks is de boodschap duidelijk. De medische doorbraken gaan ons helpen, maar we moeten ook zelf aan de slag: meer bewegen, minder eten en niet meer roken.

Nieuwsgierig geworden? Bestel Vrij van corona in onze webshop. Ook beschikbaar als e-book.