In Wij zijn onze hormonen onthult Max Nieuwdorp hoezeer hormonen aan het roer van ons leven staan.

Hormonen worden vaak weggezet als hysterieveroorzakers, iets dat alleen pubers en zwangere vrouwen plaagt. Max Nieuwdorp, internist en hoogleraar hormoonaandoeningen aan het Amsterdam UMC, rekent in Wij zijn onze hormonen af met deze en andere mythes. Hij toont hoezeer hormonen ieders leven bepalen.

Dirigent van ons lichaam

Niet voor niets doet de titel denken aan het boek Wij zijn ons brein van hersenonderzoeker
Dick Swaab uit 2010. De commotie die dit boek teweegbracht, kan ook weleens losbarsten om dit hormoonverhaal.

Hormonen blijken de dirigent van ons lichaam. Natuurlijk reguleren hormonen seksualiteit en voortplanting. Maar ze sturen ook de stofwisseling, groei en veroudering. Hormonen beïnvloeden zelfs je breinfunctie, bijvoorbeeld met het stresshormoon adrenaline. Zo bepalen ze je gedachten en gevoelens.

Met aangrijpende anekdotes laat Nieuwdorp ons meekijken in zijn spreekkamer. Hormonale verstoringen kunnen alles overhoop gooien, niet alleen je BMI, maar ook je persoonlijkheid.

Gif en darmen

Grote boosdoeners zijn pesticiden. Dit hormoongif dat op ons fruit wordt gespoten, kan zelfs het verloop van de puberteit veranderen. Nieuwdorp onderstreept bovendien dat een gezonde hormonale balans alles te maken heeft met onze darmbacteriën. Het genezen van hormoonstoringen staat echter nog in de kinderschoenen.

Nieuwdorp neemt je bevlogen mee door onze hormonale levensloop. Handige kaders voorzien je van de nodige medische en geschiedkundige uitleg. Nieuwdorp spuit soms te enthousiast kennis die lastig te plaatsen is als leek, maar dat mag het leesplezier niet drukken.