Wiskundige Ann Dooms schreef een leuk en leerzaam boek waarin alle facetten van haar vak voorbijkomen – inclusief formules en bewijzen.

Een boek met als titel Wiskunde: dat klinkt veelomvattend, en dat is het ook. In nog geen 250 pagina’s presenteert wiskundige Ann Dooms een bonte mix aan voorbeelden die de schoonheid van haar vak weergeven.

In haar ‘buffet’, zoals Dooms het zelf noemt, komen vele bekende wiskundige gerechten voorbij: priemgetallen, paradoxen, integralen, meetkunde, kansrekening, wortels, π en ga zo maar door. Uiteraard worden ze vergezeld door vele wiskundige chef-koks, zoals Pythagoras, Euclides, Fibonacci, Gauss, Cantor en Fermat.

In elk gerecht is de wiskundige uitleg het hoofdingrediënt. Toepassingen worden wel genoemd, maar staan niet centraal – hooguit in het hoofdstuk over informatica, Dooms’ eigen specialisatie. Ook is er soms een mop of anekdote als luchtig tussendoortje.

Nerdland

Bij de uitleg van de wiskundige concepten schuwt Dooms de vergelijkingen niet. Opvallend, want het boek lijkt in eerste instantie bedoeld voor de wiskundige leek, voor wie een afleiding van de formule van Euler best pittige kost kan zijn. Maar het is wel een goede keus: hoe kun je immers de pracht van wiskunde overbrengen zonder dat waar alles om draait? Bovendien staan de ingewikkeldste afleidingen in kaders, zodat je gerust soms een gang kunt overslaan.

Het boek komt uit de koker van Nerdland: een groep Belgische wetenschapsliefhebbers met als uithangbord Lieven Scheire. Zoals het een Nerdlander betaamt, slaagt Dooms er goed in om haar liefde voor het vak over te brengen. De wiskundige fijnproever zal veel bekends tegenkomen, maar door de veelheid aan onderwerpen vast ook wat nieuwe smaken leren kennen. Vanwege de brede insteek moet je wel bereid zijn om voortdurend op iets nieuws over te stappen, ook als je net een hapje meer zou willen van een specifiek gerecht. Maar als je voldoende omnivoor bent, krijg je een prettig overzicht van wat de wiskunde allemaal te bieden heeft.

wiskunde
Nieuwsgierig geworden? Het boek Wiskunde van Ann Dooms is verkrijgbaar in onze webshop!