In Zoönose neemt David Quammen zijn lezers mee op een speurtocht naar de verwekkers van ziektes die van dieren op mens zijn overgesprongen.

Wie op zoek is naar nieuws over het coronavirus, wordt rijkelijk bediend – maar moet wel een stortvloed aan berichten accepteren waarvan het gros al snel achterhaald is. Verstandiger is het dan misschien om je te verdiepen in virussen die eerder van dier naar mens oversprongen, en waar inmiddels veel meer over bekend is. Een gedetailleerd overzicht biedt het boek Zoönose van wetenschapsjournalist David Quammen.

Natuurlijk komen bekende voorbeelden als SARS, hiv en ebola voorbij. Maar Quammen behandelt bijvoorbeeld ook het hendravirus. Dat trof in Australië vooral paarden, maar besmette af en toe ook een mens.

Zoönose is overigens een heruitgave van Van dier naar mens (2013), voorzien van een nieuw nawoord over het coronavirus. Dat, helaas, op het moment van verschijnen al net zo achterhaald was als de meeste coronaberichten uit de begintijd van de pandemie. Gelukkig is de rest van het boek een stuk tijdlozer.

Zoönose voorplat
Zoönose is te koop in onze webshop als paperback en ebook.