Waar was je op 4 juli 2012? Die vraag wordt op de redactie af en toe gesteld – bijvoorbeeld aan nieuwe stagiaires – verwijzend naar het de bekendmaking van het bestaan van het higgsdeeltje. Voor een redacteur van New Scientist is 4 juli een iconische dag. En datzelfde geldt voor 11 februari 2016.

Ontdekking

De wetenschappelijke geruchtenmachine draaide al weken op volle toeren, want een gelijktijdige persconferentie in Amerika en Italië maakte de vermoedens alleen maar sterker. En aldus geschiedde. Rond de klok van 17.00 uur werd de ontdekking van zwaartekrachtsgolven bekend gemaakt, honderd jaar eerder al door Albert Einstein voorspeld. Zwaartekrachtsgolven zijn minieme rimpelingen in de ruimtetijd veroorzaakt door extreme verschijnselen in de kosmos, zoals botsende zwarte gaten of neutronensterren.

Zwaartekrachtgolven voor beginners

Op de dag dat het bestaan van zwaartekrachtsgolven bekend werd, kroop wetenschapsjournalist Govert Schilling achter zijn computer en nog geen maand later kwam hij met het handzame boekje Einsteins gelijk. Een abc van zwaartekracht. Wat zijn zwaartekrachtsgolven en hoe kan het dat een lege ruimte trilt?

Schilling kan heerlijk schrijven en op de meest gecompliceerde vragen komt hij met een treffend en helder antwoord. De hoofdstukken zijn vlot onderbouwd en door de medewerking van Jo van den Brand en Chris van den Broeck, beide onderzoekers aan het Nikhef, zijn deze wetenschappelijk gezien goed doortimmerd. Eerder schreef Schilling al ABC boekjes over kosmische inslagen, de oerknal en over deeltjesfysica en dit boekje past prima in dat rijtje.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: