Al jaren is Lowlands naast een muziekspektakel ook een geweldig wetenschapsfestijn. Helaas moet het dit jaar allemaal anders. Maar dat wil niet zeggen dat we bij de pakken neerzitten: Lowlands 2020 gaat door als thuisfestival! Op 22 en 23 augustus kun je luisteren naar live uitzendingen vanuit de Melkweg. New Scientist gaat elke middag het gesprek aan met een aantal Nederlandse topwetenschappers.
ZATERDAG 22 AUGUSTUS
16.10-17.10 uur
Hoe verandert het coronavirus onze maatschappij, niet alleen nu maar ook in de toekomst? Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, spreekt erover met drie onderzoekers. Eerder beschreven zij hun visie op het virus in de digitale coronaspecial van New Scientist.
Anne-Mei The
Twee maanden logeren in een verpleegtehuis ging cultureel antropoloog Anne Mei The niet in de koude kleren zitten. Als hoogleraar op het gebied van dementie en langdurige zorg wil The aandacht voor het effect van de lockdown op oudere mensen. Begrijpen wij wel de ellende die zich heeft afgespeeld in de verpleeghuizen? Waarom hebben mensen met dementie niet de regie over hun eigen leven? Hoeveel inspraak willen zij zelf? Voor een eventuele tweede golf is er volgens The meer creativiteit en flexibiliteit nodig voor goede zorg. Hoe pakken we dat aan? En hoe wil Anne-mei The dat het geregeld is als zij straks ouder is?
Waarom blozen we?
Waarom blozen we? Een karaoke-experiment in een hersenscanner biedt inzicht.
Ab Osterhaus
Voor Osterhaus zijn coronavirussen niks nieuws. Hij schreef veertig jaar geleden al zijn thesis over een coronavirus in katten. De virusenthousiasteling staat bekend om zijn uitspraken waar niet iedereen zich in kan vinden. Lowlands ‘gewoon’ door laten gaan, was volgens hem echt geen goed idee geweest. Schreeuwen in grote mensenmassa’s of gezamenlijk zingen in een gesloten ruimte? Nee, dat kan nu echt niet. Osterhaus is voorstander van de bestaande maatregelen en kan er zelf prima mee leven. Tot er een vaccin is, is het volgens hem een kwestie van testen en indammen. En niet te vroeg de teugels laten vieren. Betekent dat dan dat een echte Lowlands nog erg ver weg is?
Robbert Dijkgraaf
Virtueel afspreken is niks nieuws meer. Bovendien maakt het de afstand tussen de Melkweg en Princeton een stuk beter te overbruggen. Robbert Dijkgraaf, theoretisch fysicus, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study van Princeton, logt tijdens de livestream in. ‘Corona heeft ons geïsoleerd, maar ook virtueel met elkaar verbonden’, zegt Dijkgraaf. Volgens hem is door corona een alternatieve, minder materialistische wereld ineens goed voor te stellen. Verder is het respect voor de wetenschap groter geworden en profiteert de techwereld enorm van deze crisis. Verschillende pluspunten dus. Dijkgraaf neemt ons mee in de lessen die we uit deze crisis halen.
ZONDAG 23 AUGUSTUS
15.10-16.10 uur
Veel topwetenschappers komen uit Nederland of werken aan een Nederlandse universiteit. Dat leidt tot immense ontdekkingen die het tot internationale voorpagina’s schoppen. Vanuit de Melkweg zoomen Jim Jansen en New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg met twee wetenschappers in op hun grootse ontdekkingen.
Ben Feringa
Stel je voor dat er een raceauto door je lichaam rijdt, op zoek naar de juiste plek om een medicijn af te leveren? Klinkt dat als sciencefiction, of zijn we daar al bijna? Ben Feringa, hoogleraar chemie, heeft niet voor niks de Nobelprijs ontvangen. Zijn werk in de moleculaire nanotechnologie is de voorloper van zulke moleculaire machines. Wat is er nodig om zo ver te komen als fundamenteel onderzoeker? Zit zijn werk erop nu dat hij de Nobelprijs in de kast heeft staan, of heeft hij een nieuwe stip op de horizon? Waarom is Feringa zo nieuwsgierig naar het ontstaan van het leven, en wat hoopt hij bij te dragen aan deze vraag?
Heino Falcke
Als festivalliefhebber lijkt deze zomer wellicht een zwart gat. Over zwarte gaten gesproken… Hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica Heino Falcke was een van de makers van de eerste foto van een zwart gat. Jarenlang was Falcke bezig dit te verwezenlijken. Met een team van internationale astronomen en verschillende aan elkaar geknoopte telescopen rond de wereld werd het mogelijk een beeld te krijgen van dit kosmische monster. Muzikaal geïntroduceerd door zijn zoon Nik Falcke, dwalen we letterlijk en figuurlijk door en voorbij de Melkweg. Wat kunnen we nou eigenlijk met deze foto? Zijn er grenzen aan het heelal? En wat stellen wij als mens nou eigenlijk voor in de kosmos?
Meekijken? Tune in op 3fm.nl/lowlands en waan je in festivalsferen!