Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Charmaine Borg, universitair docent en klinisch psycho-seksuologe bij de Rijksuniversiteit Groningen.

‘Seks is een van de meest boeiende thema’s om onderzoek naar te doen. We zijn namelijk allemaal seksuele wezens en zonder seks houdt de mens op te bestaan. Het is veelomvattend en natuurlijk veel meer dan alleen geslachtsgemeenschap. Aan de ene kant het kussen, strelen en friemelen. Maar je kan ook onderzoek doen naar seksueel genot, intimiteit en soloseks.

Nadat ik mijn master in Londen had afgerond kreeg ik een promotieplaats bij de groep van hoogleraar Peter de Jong in Groningen. Eigenlijk wilde ik onderzoek doen naar seks en eetproblemen, maar ik ben me gaan verdiepen in vrouwen met pijnstoornissen. Nu houd ik me onder meer bezig met het effect van seksuele opwinding op negatieve gevoelens zoals walging of pijn. Dat onderzoek heeft geleid tot een groot moment van inzicht.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Charmaine Borg

Wereldwijd wordt een op de acht vrouwen verkracht en in Nederland krijgen ongeveer 100.000 vrouwen hier mee te maken. Hier wilde ik iets mee en in een eerder onderzoek zijn we erachter gekomen dat seksuele opwinding zorgt voor het verminderen van walging.

Vervolgens zijn we naar ‘de andere kant’ kant gaan kijken. Is het mogelijk om genitale opwinding bij mannen te ‘doden’ door geur op te wekken? We wilden geur (nog veel sterker dan die van eieren en gas bij elkaar) gebruiken om het risico op verkrachting te verminderen.

Dit was een zeer gecompliceerd experiment, want proefpersonen werden in opgewonden toestand – lees: met een erectie – blootgesteld aan een vreselijke geur. De controlegroep in dezelfde toestand kreeg ook een geur in de neus gespoten, maar die was neutraal. De mannen in de laatste groep bleven opgewonden, terwijl bij eersten de lust helemaal weg was.

Dit resultaat was geweldig maar de toepassing nog mooier. Een Nederlandse startup INVI heeft een armband op de markt gebracht en als je hem activeert, dan verspreidt deze zo’n afstotende geur waardoor er een walgingsreactie bij de dader ontstaat en de zin in seks verdwijnt. In bepaalde Afrikaanse landen, waar veel verkrachtingen voorkomen, wordt dit ding al veel gebruikt.’