Wat: brandend ijs
Waarmee: ijs en calciumcarbide

Vorige week onthulden we hoe je met vuurballen kunt jongleren. Hopelijk leverde dat niet te veel verbrande vingers en verschroeide haren op, want ook deze week staat Uit Eigen Lab in het teken van vuur. We gaan laten zien dat het onmogelijke mogelijk is. We zetten ijs in brand.

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?
LEES OOK

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA spenderen momenteel miljarden aan missies naar de ijsmanen rond de planeten Jupiter en Saturnus.

De benodigdheden voor deze proef zijn ijs en calciumcarbide, een stof die ook bekend staat als carbuur, karbiet, of carbid. Calciumcarbide brandt niet wanneer je een aansteker erbij houdt, maar reageert wel sterk met water. Daarbij ontstaat het brandbare ethyngas. Op calciumcarbide staat dan ook altijd de waarschuwing ‘laat deze stof absoluut niet in contact met water komen!’.

Deze proef slaat dat advies volledig in de wind. Door ijs op het calciumcarbide te leggen, ontstaat het ethyngas dat gemakkelijk ontvlamt. Het resultaat: brandend ijs. Wellicht is het verstandig de waarschuwingen in acht te nemen en gewoon te genieten van deze video, in plaats van de proef zelf uit te voeren. Voor wie toch het lab in wil duiken: wees voorzichtig. Een gewaarschuwd man telt voor twee.