Hoe zou de nachtelijke hemel eruitzien als we alle lampen uitmaakten? Een tripje naar een lichtloos gebied, zoals de Zuidpool of de Sahara, zit er niet voor iedereen in. De Franse fotograaf Thierry Cohen biedt de oplossing met zijn project Darkened cities.

Cohen bezocht de drukke steden – plekken waar mensen zelden een ster kunnen zien – en maakten kunstmatig alle lampen uit. Cohen plaatste daarvoor eerst zijn camera in de stad en schoot een kiekje. Hij noteerde daarbij de precieze tijd, de breedtegraad, en de hoek waaronder hij zijn foto maakte. Vervolgens ging hij na wanneer hij dezelfde hemel kon fotograferen in een afgelegen, donker gebied. Door de draaiing van de aarde lijken de sterren aan onze hemel immers te verplaatsen. Zo kon Cohen precies dezelfde sterrenhemel opnieuw fotograferen in plaatsen als de Sahara of in de Mojave- of Atacama-woestijn. Hij combineerde de twee foto’s om te onthullen wat de stedelijke hemeltuurders moeten missen. Het resultaat is deze adembenemende Darkened Cities-fotoreeks.

Darkened cities

De foto’s van deze reeks zijn ook te koop op de website van Cohen.

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'
LEES OOK

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'

Horloges die stressniveaus meten lijken nuttig, maar neem de scores niet te serieus, zegt neurowetenschapper Denise van der Mee.

Lees ook: