De vakantieperiode is begonnen: hoog tijd om een paar mooie populairwetenschappelijke boeken te lezen! Dit zijn enkele leestips van de redacteuren van New Scientist.

Natuurkundige grootheden

Yannick Fritschy, redacteur: Ik kan me voorstellen dat je bij het inpakken van je koffer twijfelt tussen fictie en non-fictie. Met Het tijdperk van onzekerheid heb je het beste van twee werelden: een populairwetenschappelijk boek over natuurkunde dat leest als een historische roman.

Lees hier onze recensie van Het tijdperk van onzekerheid.

Kost hard nadenken meer energie?
LEES OOK

Kost hard nadenken meer energie?

Van een hele dag nadenken over ingewikkelde zaken kun je behoorlijk vermoeid raken. Komt dat omdat je brein dan meer energie verbruikt?

Auteur Tobias Hürter geeft een boeiend inkijkje in het wel en wee van beroemde natuurkundigen uit het begin van de twintigste eeuw. In deze periode zetten genieën zoals Albert Einstein, Niels Bohr en Marie Curie ons wereldbeeld volledig op zijn kop. Hürter beschrijft op meeslepende wijze het karakter, de innerlijke worstelingen en de onderlinge strubbelingen van deze revolutionaire denkers.

foto yannick tijdperk van onzekerheid
Het tijdperk van onzekerheid is te bestellen in onze webshop.

Afkoelen met uilen

Ans Hekkenberg, redacteur: Wat is nou lekkerder dan bij hoge temperaturen lezen over ijskoude oorden? In Uilen van het eeuwige ijs vertelt bioloog Jonathan Slaght over zijn veldwerk in het Russische Verre Oosten. Hij deelt hoe hij door sneeuw en ijskoude rivieren ploetert op zoek naar de fascinerende Blakistons visuil.

Lees hier onze recensie van Uilen van het eeuwige ijs.

Uilen van het eeuwige ijs is een uniek boek. Het is een samensmelting van het populairwetenschappelijke genre, een avonturenverhaal en een boeiend pleidooi voor bescherming van de wildernis.

no-image
Uilen van het eeuwige ijs is te bestellen in onze webshop.

Magische macrofagen

Eline Kraaijenvanger, eventcoördinator: Hoewel je op vakantie waarschijnlijk allesbehalve zin hebt om nog meer te lezen over virussen, macrofagen en pandemieën, raad ik iedereen aan een uitzondering te maken voor Immuun van Philipp Dettmer.

Lees hier onze recensie van Immuun.

Op een uiterst toegankelijke manier neemt Dettmer je mee op reis langs alle belangrijke verdedigingslinies van ons lijf. Wetenschappelijke kennis wordt afgewisseld met kleurrijke afbeeldingen die je helpen de complexiteit van het immuunsysteem te begrijpen. Immuun is een boek vol verwondering, dat je met elk hoofdstuk meer laat verbazen over het bijzondere systeem dan ons in leven houdt.

Immuun is te bestellen in onze webshop.

Bizarre beesten

Fenna van der Grient, redacteur en boekencoördinator: Het gebeurt niet vaak dat ik hardop moet lachen als ik met mijn neus in een boek zit. Toch was dit bij het lezen van De snuiters herhaaldelijk het geval. Wil jij je ook bescheuren om de bizarre beschrijvingen van niet-bestaande beesten, én ondertussen wat bijleren over de basisprincipes van de evolutie? Dan mag dit boek in je koffer niet ontbreken.

Lees hier onze recensie van De Snuiters

In het boek beschrijft bioloog Harald Stümpke een dierenorde op een eilandengroep in de Stille Oceaan. Omdat de dieren zich met hun reukorgaan voortbewegen, doopt hij hen ‘de snuiters’. Klein detail: beesten zoals de toetervogel en de neushopper hebben nooit bestaan en Harald Stümpke is een pseudoniem. Toch geloofden veel vakgenoten van de werkelijke auteur – bioloog Gerolf Steiner – aanvankelijk dat de dieren echt bestonden. Dit kwam doordat hij zich uitstekend aan de evolutionaire basisprincipes hield; de dieren hadden prima kunnen bestaan.

De snuiters is te bestellen in onze webshop

Fantasie in de wetenschap

Steven Frölke, stagiair: Een beetje chemicus heeft tegenwoordig eerder een ‘gevoel voor moleculen’ dan een grote verzameling kennis. Dat is te danken aan Jacobus van ‘t Hoff, de eerste Nobelprijswinnaar van de scheikunde. Hij zag dat moleculen een ruimtelijke structuur hebben, en dat dat essentieel is voor hun eigenschappen. Afgelopen winter kreeg hij een waardige biografie: Een gedreven buitenstaander.

Lees hier onze recensie van Een gedreven buitenstaander.

Naast dat zijn leven het vertellen waard is, laat het boek ook mooi zien hoe wetenschap echt werkt. Destijds rilden wetenschapspuristen bij het betrekken van ‘fantasie’ in de wetenschap, maar de modernere Van ‘t Hoff bood weerstand. Wetenschap gaat met horten en stoten vooruit, maar gaat toch echt vooruit. Zonder verbeeldingskracht kom je tegenwoordig niet meer ver in de scheikunde.

Een gedreven buitenstaander is te bestellen in onze webshop.

Wc-eend-tips

Tot slot hebben we nog enkele geweldige populairwetenschappelijke boeken waar je je in de zomer zeker mee zult vermaken. Daarbij moeten we wel vermelden dat New Scientist ze zelf heeft uitgebracht. Dit zijn dus onze wc-eend-tips van 2022:

Hoe zetten vogels zang in om hun territorium te verdedigen? Waarom beïnvloedt het repertoire van een mannetje zijn paringssucces? Vogeltaal duikt in de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de communicatie van vogels. Verkrijgbaar in onze webshop.
Tussen twee oneindigheden geeft een toegankelijke en fascinerende introductie in de moderne kosmologie. Het laat zien hoe het oneindig grote en het oneindig kleine samen een duizelingwekkend beeld vormen van de oorsprong van het heelal. Verkrijgbaar in onze webshop, ook als e-book.
cover vakantieboek 2022
Waarom lopen mensen op twee benen? Waar komt het getal 0 vandaan? En hoe komt het eigenlijk dat je ziek wordt? De zevende editie van het Young Scientist Vakantieboek neemt je mee langs ontdekkingen die onze kijk op de wereld hebben veranderd. Voor 8 tot 12 jaar. Verkrijgbaar in onze webshop.
de zon cover
Dit boek vol prachtige foto’s neemt je mee langs raadselachtige zonnevlekken en de aard van de corona. Het vertelt over het sluimerende gevaar van zonnevlammen voor het leven op aarde en onthult hoe de zon uiteindelijk aan haar einde zal komen. Verkrijgbaar in onze webshop.