Onderzoekers hebben een model gemaakt dat de verschillen in loopsnelheid tussen allerlei diersoorten verklaart. Op basis daarvan presenteren we hier een alternatieve Olympische 100-meterfinale met acht razendsnelle lopers uit het dierenrijk.

Waarom kan het jachtluipaard zo hard rennen? Waarom is een olifant niet nog veel sneller? En zouden we als mens ooit zo’n snelheid kunnen bereiken?

Een internationaal team van onderzoekers heeft nu op al die vragen een antwoord. De onderzoekers keken naar een database met gemeten snelheden van allerlei diersoorten. Op basis daarvan maakten ze een model dat de verschillen in loopsnelheid verklaart. Met dat model kunnen ze de maximale snelheid van alle denkbare dieren voorspellen – zelfs die van uitgestorven of niet-bestaande beesten.

Weg met weerstand!
LEES OOK

Weg met weerstand!

Een supergeleider bij kamertemperatuur betekent een revolutie binnen de elektronica. Hoe staat het ervoor met de zoektocht ernaar?

Het model wijst uit dat meer spierkracht niet altijd leidt tot een hogere snelheid. Wanneer de massa van een dier te groot is, hebben de spieren te veel tijd nodig om samen te trekken. Dat leidt ertoe dat zware dieren tijdens het rennen niet al hun kracht kunnen inzetten. Verder zagen de onderzoekers dat onder andere het aantal poten, de pootlengte en de buigzaamheid van de poten van invloed is op de maximale snelheid.

Animalympische Spelen

Welkom bij de finale van de 100 meter sprint op de Animalympische Spelen! Aan de start staan acht dieren die binnen hun gewichtsklasse uitzonderlijk snel zijn. Wie gaat er met het goud vandoor?

Baan 1: de zandloopkever (insect, 0,2 gram). Deze kever is afgezet tegen zijn grootte het snelste dier ter wereld. Hij kan maar liefst 125 keer per seconde zijn eigen lichaamslengte afleggen. Maar met een maximumsnelheid van 9 kilometer per uur zal deze zespotige in de finale toch weinig potten gaan breken.

De zandloopkever. Beeld: piqsels

Baan 2: de woestijnleguaan (reptiel, 400 gram). Met een maximumsnelheid van 26 kilometer per uur is deze hagedis een van de snelste reptielen ter wereld. Bovendien kan hij deze snelheid al in een fractie van een seconde bereiken. Toch zal het vermoedelijk niet snel genoeg zijn voor een medaille. Bovendien is het de vraag of dit kleine beestje zijn topsnelheid wel 100 meter volhoudt.

De woestijnleguaan. Beeld: Wilson44691

Baan 3: het jachtluipaard (zoogdier, 50 kilogram). Dankzij zijn gestroomlijnde gestalte, buigzame ledematen en optimale gewicht kan het jachtluipaard (alias de cheeta) een snelheid van 120 kilometer per uur behalen. De topfavoriet van vandaag, zeker omdat hij in de kwalificatie van zijn gewichtsklasse al afrekende met de Indische antilope, het enige andere dier waarbij een snelheid boven de 100 kilometer per uur is geregistreerd.

Het jachtluipaard. Beeld: Mark Dumont

Baan 4: de mens – Usain Bolt (zoogdier, 94 kilogram). Hij was eigenlijk al gestopt, maar voor deze gelegenheid trekt de menselijke wereldrecordhouder Usain Bolt nog één keer de spikes aan. Mede door zijn hogere gewicht en tweepotige beweging is zijn maximumsnelheid (45 kilometer per uur) beduidend lager dan die van het jachtluipaard. Zonder technologische hulpmiddelen zoals extreem verende schoenen of een exoskelet zal Bolt nog flink aan de bak moeten om het podium te halen.

De mens – Usain Bolt. Beeld: Fernando Frazão/Agência Brasil

Baan 5: de struisvogel (vogel, 111 kilogram). Deze loopvogel heeft net als Usain Bolt waarschijnlijk te weinig poten en een te zwaar lijf om het jachtluipaard van het goud te houden. Dankzij zijn uitermate energie-efficiënte poten en pezen is hij met een topsnelheid van 82 kilometer per uur wel de favoriet voor het zilver.

De struisvogel. Beeld: Eric Kilby

Baan 6: de reuzenspin – Shelob (spin, 835 kilogram). Het enige fantasiedier in de finale: de reuzenspin Shelob, afkomstig uit de Lord of the Rings-trilogie van J.R.R. Tolkien. Te zwaar om mee te doen voor het goud, maar wel een kanshebber voor een medaille, want dankzij haar brute kracht en acht poten haalt ze naar verwachting toch een snelheid van boven de 60 kilometer per uur.

De reuzenspin – Shelob. Beeld: New Line Cinema

Baan 7: de Aziatische olifant (zoogdier, 4000 kilogram). De lange, sterke poten van dit dier zijn veelbelovend. Maar doordat de olifant behoorlijk zware en starre botten heeft, ligt zijn maximumsnelheid op slechts 26 kilometer per uur. Bovendien duurt het even voor hij die bereikt.

De Aziatische olifant. Beeld: Peter van der Sluijs

Baan 8: de Tyrannosaurus rex (reptiel, 5000 kilogram). In de film Jurassic Park weet een T. rex een jeep op de hielen te zitten. In werkelijkheid haalde deze angstaanjagende dinosaurus vermoedelijk slechts een maximumsnelheid van 20 tot 30 kilometer per uur – mede door zijn zware botten en tweepotige voortbeweging. Voor deze finale is het nog even afwachten waar de T. rex toe in staat is; we hebben hem immers al zo’n 66 miljoen jaar niet meer in actie gezien.

De Tyrannosaurus rex. Beeld: iStock
special dieren
LEESTIP: in deze special lees je alles over de verbazingwekkende kwaliteiten van allerlei dieren. Verkrijgbaar in onze webshop