Hoe klinkt een zonsopgang op de rode planeet? Als dit een vraag is die je altijd al bezighield, kun je nu opgelucht ademhalen. Wetenschappers hebben beelden van een zonsopgang op Mars omgezet in geluid.

De makers, experts op het gebied van audiotechnologie, baseerden hun muziekstuk op de vijfduizendste zonsopgang die Marsrover Opportunity op de rode planeet mocht aanschouwen. Om het deuntje te maken, zetten ze elk shot van de zonsopkomstvideo om in muziektonen. Ze scanden elk beeld van links naar rechts en registreerden pixel voor pixel hoe helder die is en welke kleur er te zien is. Die gegevens combineerden ze met de hoogte van het terrein.

De audiotechnologen lieten het aan algoritmen over om deze elementen (kleur, helderheid, terreinverhoging) te combineren tot tonen en een melodie. Is de muziek zacht en traag, dan was het beeld vrij donker. Wanneer een tijdje later de zon het beeld domineert, komen er hoge, heldere tonen in het spel. De onderzoekers noemden de resulterende compositie Mars Soundscapes.

Kost hard nadenken meer energie?
LEES OOK

Kost hard nadenken meer energie?

Van een hele dag nadenken over ingewikkelde zaken kun je behoorlijk vermoeid raken. Komt dat omdat je brein dan meer energie verbruikt?

Momenteel staat Opportunity stil. Er is een kans dat de rover weer opstart als zijn batterijen zich opnieuw volzuigen met zonne-energie. Mocht dat niet zo zijn, dan is dit de rovers zwanenzang.