Astronomen van de European Southern Observatory (ESO) hebben een 3D-beeld gemaakt van de Zuilen der Schepping. In prachtige beelden en animaties is te zien hoe de beroemde zuilen zich tot elkaar verhouden.

De Zuilen der Schepping in verhouding tot elkaar. Klik op de foto voor hoge resolutie. Credit: ESO/M. Kornmesser
De Zuilen der Schepping in verhouding tot elkaar. Klik op de foto voor hoge resolutie. Credit: ESO/M. Kornmesser

Twee decennia geleden werd het eerste beeld van de Zuilen der Schepping geschoten door ruimtetelescoop Hubble, waarna het een van de meest beroemde ruimtefoto’s werd. Begin dit jaar werden nieuwe haarscherpe foto’s gemaakt. En dankzij de precisie van het Muse-meetinstrument weten astronomen nu in welke houding ze zich in de ruimte bevinden.

Gas en stof

Muse onderzoekt de intensiteit van het licht van een ruimteobject. Door kleuren en golflengtes gedetailleerd te meten kan wat gezegd worden over de snelheid en fysische eigenschappen van gassen en stofdeeltjes. Aan de hand van die gegevens kan een 3D-beeld geconstrueerd worden.

De grote geboortecrisis
LEES OOK

De grote geboortecrisis

Terwijl de wereld worstelt met de gevolgen van overbevolking, klinkt in de verte het hoorngeschal van het omgekeerde onheil.

De beelden laten zien dat de linker zuil naar de aarde is gericht. De middelste pilaar en de rechter zuil wijzen van ons weg. De linker zuil is ongeveer vier lichtjaar lang, ongeveer twee keer zo lang als de rechter zuil.

Video: ESO/M. Kornmesser

Adelaarsnevel

MUSE analyseert gedetailleerd het lichtspectrum. Elke doorsnede stelt een element voor. Credit: ESO
MUSE analyseert gedetailleerd het lichtspectrum. Elke doorsnede stelt een element voor. Credit: ESO

De Zuilen der Schepping bevinden zich in de Adelaarsnevel, ook bekend als M16. Deze nevel bevindt zich zevenduizend lichtjaren bij ons vandaan in het sterrenbeeld Serpens (Slang).

De zuilen zijn ontstaan uit gigantische wolken van gas en stof. Deze wolken zijn de geboorteplaats van nieuwe sterren, waar de Zuilen der Schepping hun naam aan ontlenen. De zuilen ontstaan door heldere sterren die met intense uv-straling lichtere deeltjes de ruimte in blazen. Zwaardere gas- en stofdeeltjes blijven dan over en vormen de iconische zuilen.

De astronomen van ESO hebben nu gemeten hoe snel de pilaren verdampen. Elke miljoen jaar verliezen ze zeventig keer de massa van onze zon aan stof. In de pilaren bevindt zich ongeveer tweehonderd zonmassa’s aan stof, dus de pilaren zullen over ongeveer drie miljoen jaar zijn verdwenen – een bijzonder korte tijd voor kosmische begrippen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.