NASA/ESA’s ruimtetelescoop Hubble heeft een nieuwe, twee keer zo scherpe opname gemaakt van de beroemde ‘Zuilen der Schepping’, de twintig jaar oude iconische foto van het stervormingsgebied in de Adelaarnsevel (ook wel M16 genoemd).

De nieuwe opname van de zuilen der Schepping. Bron: NASA/ESA
De nieuwe opname van de Zuilen der Schepping. Bron: NASA/ESA

De foto is maandag gepresenteerd op de 225e bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle, in de Verenigde Staten. De drie indrukwekkende torens van veelkleurige gaswolken en slierten van donker kosmisch stof zijn op de nieuwe foto in veel groter detail te zien doordat de telescoop nu betere camera’s heeft. Deze opname is gemaakt met de in 2009 geïnstalleerde Wide Field Camera 3.

Zuilen der verwoesting

De Hubbletelescoop heeft op infraroodgolflengten een tweede foto van hetzelfde gebied gemaakt, waarop details te zien zijn die in optisch licht aan het zicht onttrokken blijven. Door het stof heen is het silhouet van de pilaren te zien tegen een achtergrond van fonkelende sterren. In de zuilen zelf lichten pasgeboren sterren op.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Hoewel de bijnaam van de beroemde foto ‘Zuilen der Schepping’ is, zouden de pilaren op basis van wat de nieuwe foto laat zien, ook ‘Zuilen der Verwoesting’ kunnen heten. Het stof en gas worden verhit door de intense straling van de jonge sterren in de zuilen, en geërodeerd door zware sterren in de omgeving, die het gas wegblazen. Het blauwachtige waas aan de randen is materiaal dat door de heldere, jonge steren wordt verhit en verdampt.

20 jaar

Doordat er 20 jaar tussen de twee opnamen van de Adelaarsnevel zit, kunnen astronomen op basis van de nieuwe foto’s onderzoeken hoe de structuur van het stervormingsgebied door de tijd heen is veranderd.

Dezelfde opname, ditmaal in het infrarood. Bron: NASA/ESA
Dezelfde opname, ditmaal in het infrarood. Bron: NASA/ESA

De infraroodopname laat duidelijk zijn dat de top van de zuilen veel dichter is en een schaduw werpt over het gas eronder, waardoor de pilaarachtige structuur ontstaat. Het gas tussen de zuilen is al lang geleden weggeblazen door sterwinden van een nabije sterrenhoop.

Deze foto’s zijn de eerste die zijn gepresenteerd in Hubbles jubileumjaar 2015. Op 24 april is het 25 jaar geleden dat de ruimtetelescoop werd gelanceerd.

Lees ook: