Veel mensen weten dat ze in een zoölogisch museum een enorme diversiteit aan dieren kunnen bekijken. Wat echter minder bekend is, is wat er achter de schermen van zo’n museum gebeurt. Daar bestuderen experts de recent gestorven dieren voordat ze deel gaan uitmaken van de museumcollectie.

De gewone bezoeker krijgt dat niet zomaar te zien. Jammer, want het onderzoek is enorm interessant. Hoe voeren de experts bijvoorbeeld een autopsie op een beest uit? Hoe komen ze eigenlijk aan de dieren? Waar bewaren ze hun collectie, en hoe krijgen ze de skeletten schoon?

Hoe kunstmatige intelligentie de manier waarop we rouwen kan transformeren
LEES OOK

Hoe kunstmatige intelligentie de manier waarop we rouwen kan transformeren

Door de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kunnen overledenen langer onder de levenden blijven – ­althans, virtueel.

Het YouTube-kanaal The Brain Scoop geeft je de antwoorden. De gastvrouw van de show is de vrolijke Emily Graslie, die als vrijwillige conservator in het Philip L. Wright Zoological Museum werkt. In bovenstaande video laat zij je zien waar haar museum de dieren bewaart, hoe een vriezer vol vogels eruit ziet en hoe huiden in de koeling hangen. Ze laat je ook kennis maken met haar kleinste helpers, de Dermestes maculatus. Deze vleesetende kevertjes vreten al het spierweefsel van dierenbotten, voordat Emily de schone botten netjes opbergt.

Wil je een echt onderzoek in actie zien? Recent heeft het museum een dode wolf gekregen, waarvan Emily uitgebreid de maag (klik hier) en het hoofd (klik hier) analyseerde. Waarschuwing: die laatste twee filmpjes bevatten nogal grafische en bloederige beelden. Het is dus voor vooral voor de nieuwsgierige kijker met een sterke maag.