Door corona besloot natuurkundige Barry Fitzgerald van de TU Eindhoven eindelijk een YouTube-kanaal te beginnen. Met The Superhero Scientist combineert hij zijn liefde voor superhelden met zijn passie voor wetenschap.

Waarom besloot u een YouTube-­kanaal te beginnen over superheldenwetenschap? 

‘Ik ben wetenschapper én groot fan van superhelden. Zo’n ­zeven jaar geleden kreeg ik het idee om een boek te schrijven over de wetenschap achter super­helden. Daarmee begon alles; ik geef nu ook praatjes, bezoek scholen en werk mee aan een podcast. Maar een YouTube­-kanaal ontbrak nog. Ik heb ontelbaar vaak tegen mezelf gezegd dat ik er een zou beginnen, maar ik heb het nooit doorgezet. En toen kwam de coronapandemie. Alles werd afgezegd en ik moest me net als iedereen beperken tot onlineactiviteiten. Dat was het moment waarop ik besloot te beginnen met mijn YouTube­-kanaal.’

Wat wilt u bereiken met The Superhero Scientist

‘Ik wil mensen interesseren in wetenschap. Het is leuk om iets te leren over gave wetenschap waar je nog niets vanaf wist. En door die kennis te verbinden aan superhelden, bereik ik een heel nieuw publiek.’ Hoe maakt u zo’n video? ‘Elke dag krijg ik nieuwe ideeën voor superheldenwetenschap. Ik kijk altijd hoe ik die kan gebruiken: passen ze in een boek, een presentatie of podcast? Als de uitleg wat meer detail vergt, dan neem ik daar de tijd voor in een video. Momenteel heb ik rond de dertig uitgewerkte ideeën voor video’s. Ik bedenk wat in welke volgorde aan bod komt en welke filmfragmenten ik ga gebruiken. Ik heb die superheldenfilms zó vaak gezien dat ik de dialogen bijna kan meepraten.’

Waarom bestaat er een menopauze?
LEES OOK

Waarom bestaat er een menopauze?

Rond hun vijftigste hebben vrouwen geen eisprong meer en kunnen ze geen kinderen meer krijgen. Waarom zou dat zijn?

Hoe verbindt u wetenschap aan wat u ziet in superheldenfilms? 

‘Ik ben gepromoveerd in de numerieke natuurkunde aan de Universiteit van Limerick in Ierland, maar ben heel breed georiënteerd. Daardoor kan ik bij het zien van een film vrij intuïtief zeggen: ‘Ik denk te weten wat daar aan de hand is.’ Daarna probeer ik dat dan te bewijzen. Soms zit wetenschap expliciet in films, maar af en toe ook per ongeluk. Die toevalligheden vind ik geweldig. Vaak zijn er wetenschappelijke studies waar ik al iets van weet en die ik dan verbind aan iets of iemand uit de superheldenwereld. Maar het kan ook zijn dat ik in een film iets zie wat een vraag beantwoordt die ik nog niet heb gesteld. Dan zoek ik de juiste studie erbij. Zo heb ik een video gemaakt over het Falconpak van het personage Sam Wilson. Er is een scène in de tv-serie The Falcon and the Winter Soldier waarin het pak beschadigd raakt door kogelvuur, waardoor het niet meer goed werkt. Ik wist van een ­wetenschappelijk artikel over zelfhelende materialen; in dit geval een elektrische schakeling die zichzelf kan herstellen. In die ene scène is ook echt te zien dat het pak ­zichzelf herstelt.’

Krijgt u leuke reacties op de video’s? 

‘Het geweldige aan de reacties is dat ze me inspiratie geven voor nieuwe video’s. Iemand stelde bijvoorbeeld voor om een video te maken over het schild van Captain America en dat filmpje staat inmiddels ook op het kanaal. Via andere kanalen krijg ik ook mee wat er leeft onder fans en daar probeer ik dan op in te spelen. Ik kan zelf wel veel ideeën hebben, maar ik geef de kijkers vooral wat ze willen zien.’

Bekijk het YouTube-kanaal The Superhero Scientist.