Een fles whisky die al drie jaar door de ruimte zweeft, keert over iets meer dan een week terug naar aarde. De grote vraag is of deze ruimtewhisky lekkerder is dan een aardse variant.

De ruimtewhisky zit in een typische Ardbeg-fles.
De ruimtewhisky zit in een typische Ardbeg-fles.
Bron: Wikimedia Commons/Lee Kindness

Het project is een samenwerking tussen de Amerikaanse ruimteonderzoeksorganisatie NanoRacks en de Schotse distilleerderij Ardbeg. Volgens hun woordvoerders gaat het niet (alleen) om een ongelofelijke reclamestunt: ze willen graag de effecten van zwaartekracht op het rijpingsproces van whisky onderzoeken. En dus reisde een fles Ardbeg drie jaar lang meer in het internationale ruimtestation ISS.

Vergelijk
Op 12 september zal de whisky landen in Kazachstan. Vervolgens zullen de onderzoekers de smaak van de whisky vergelijken die uit een identieke fles die al die tijd op aarde is gebleven, bij de distilleerderij van Ardbeg. Het vergelijk zal plaatsvinden in Houston.

Waarom mensen met synesthesie verschillende soorten zintuiglijke informatie mengen
LEES OOK

Waarom mensen met synesthesie verschillende soorten zintuiglijke informatie mengen

Het vermengen van kleuren met ­andere zintuiglijke informatie heet synesthesie en blijkt meer dan een biologisch gekkigheidje.

Op de website van BBC grapt Ardbegs whiskybrouwer Bill Lumsden: “Het is een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor een whisky.” Hij hoopt te ontdekken dat variaties in zwaartekracht voor vernieuwende smaken zorgen.

We zijn benieuwd. Ook als de onderzoeksresultaten minder spectaculair zijn, hebben we in ieder geval al iets geleerd: de bemanning van het ISS heeft een goede zelfbeheersing.

Op de website van Ardbeg vindt je een countdown tot de landing.

Lees ook: