Spanning en sensatie aan Harvard University: eind augustus moesten zes medewerkers in een van de medische gebouwen tijdens de koffiepauze met grote spoed naar het ziekenhuis: hartkloppingen, lage bloeddruk, diarree enzovoort. Toen twee maanden later bleek dat ze de verbinding natriumazide hadden binnengekregen, begon een uitgebreid politie-onderzoek. Natriumazide (NaN3) is een bekende verbinding in laboratoria, een mespuntje toegevoegd aan bijvoorbeeld een oplossing voor chromatografie voorkomt dat er bacteriën in gaan groeien. Het is dan ook zeer giftig, de dodelijke dosis bij ratten, LD50, is 27 milligram per kilogram lichaamsgewicht.

Het onderzoek leverde niets op, blijkt uit een recent berichtje in de Boston Herald, al staat volgens Harvard University de zaak nog open. De weinige commentaren in de krant zijn niet zo lovend over de campuspolitie en beschuldigen de universiteit ervan dat die alle negatieve publiciteit wil smoren.

Misschien valt er echter geen oplossing van deze zaak te vinden. Een Vlaamse lezer van The Scientist verwijst, zich een vroeger voorval aan de Vrije Universiteit Brussel herinnerend, op de website daar naar de meest denkbare oorzaak van het incident: slordig omgaan met een erlenmeyer waarin resten natriumazide zitten. Dat onderstreept in ieder geval dat alle voorschriften om chemicaliën binnen en voedsel buiten het lab te houden, geen loze regels zijn.

Hoe heeft Paranthropus, de laatste der aapmensen, zo lang kunnen overleven?
LEES OOK

Hoe heeft Paranthropus, de laatste der aapmensen, zo lang kunnen overleven?

Paranthropus was een primitieve mensachtige die leefde in een tijd waarin onze voorouders een steeds grotere stempel op de aarde drukten.