Groot nieuws! Chocolade is beter dan fruit! Sterker nog, het is superfruit! Er zitten namelijk meer antioxidanten, polyfenolen en flavanoïden in.
In elk nieuwsbericht werd genoemd dat Hershey de uitvoerder van het onderzoek was, en het is bekend dat Hershey een van de grootste chocoladeproducenten is. Je zou zeggen dat reporters dan wel op eierschalen gaan lopen met hun conclusies – ik heb dan ook even gewacht met deze blog. Maar nee; overal werd het klakkeloos overgenomen, behalve misschien in de Belgische HLN.
Maar ik wil toch even wat kanttekeningen gaan plaatsen, want dit verhaal verdient, net als elk wetenschappelijk nieuwtje, wat nuance. Geen enkele goede wetenschapper zou de conclusie uit zijn onderzoek zo stellig brengen – zeker niet wanneer het alleen om gehaltes gaat en niet om een werking. En ik wil het niet op mijn geweten hebben dat 50% van de bevolking (het vrouwelijke deel) straks vadsig en diep ongelukkig rondloopt omdat ze denken dat ze hun lichaam een plezier doen met elke dag een verse chocoladereep.
De vorm van de werkelijkheid
De zoektocht naar een ‘theorie van alles’ leek vastgelopen. Zo’n natuurkundige theorie zou een verklaring moeten bieden ...
Wat kanttekeningen dus. Cacaopoeder wordt vergeleken met vruchtensappen. Sappen bestaan voor het overgrote deel uit water, wat inert is. Cacaopoeder is de meest geconcentreerde versie van ‘chocolade’ (als je het al 1 op 1 mag vergelijken). Het is dus niet zo gek dat er meer van in zit. “Water bevat meer uranium dan lucht. Stop met water drinken!” is van hetzelfde kaliber. En dan komen we bij de volgende vraag, want wat kun je beter innemen; een blok geconcentreerde chocola of vruchtensap?
Wat zit er nog meer in chocolade? Suiker, vetten, en dus veel meer calorieën dan in een vergelijkbaar volume sap. En chocola beloont je ook nog voor die extra calorie-inname. Moet ik het nog verder uitleggen? En stel dat het waar is, dan nog is het heel, heel hard de vraag of de positieve effecten van de bekeken stoffen de nadelige effecten balanceren.
Want ehh, werken antioxidanten, flavanoïden en polyphenolen eigenlijk wel? Hebben ze effect? En zo ja, is dat dan wel positief? Om te beginnen; ze zijn allemaal hetzelfde. Flavanoïden zijn een subgroep van de polyphenolen, en bij die twee groepen gaat de werking om antioxidantengehaltes. Dat maakt het makkelijk. Want voor antioxidanten is GEEN positieve werking in mensen vastgesteld. Sterker nog, de bewijzen gaan eerder in de richting van ‘neutraal’ of zelfs verwaarloosbaar effect.
Vormen van flavanoïden en/of polyphenolen uit pure chocola kunnen wel bloeddrukverlagend werken, maar anderen hebben ook weer negatieve effecten. Geen reden in ieder geval om van de daken te schreeuwen dat chocola beter is dan fruit, want het eten van chocola zonder er iets anders voor te laten staan blijft gewoon ongezond. Ik drink toch ook geen bier om aan mijn vitamine B te komen – dat doe ik met mate omdat ik het lekker vind. En zo zou het met chocola ook moeten zijn.
Maar waarom staat dát nu in geen enkel nieuwsbericht?