Zondag overleed David Bowie. Bij New Scientist herinneren we hem natuurlijk vooral vanwege de cover van Space Oddity van astronaut Chris Hadfield. Met de eerste in de ruimte opgenomen muziekvideoclip scoorde de Canadees in 2013 een gigantische YouTube-hit.

Knuffelastronaut Hadfield had een paar maanden daarvoor al met Jewel in the Night het eerste in de ruimte opgenomen nummer uitgebracht. Ook had hij groot succes met video’s waarin hij toont hoe astronauten in het internationaal ruimtestation omgaan met dagelijkse ongemakken, zoals brood smeren en tandenpoetsen.

In zijn versie van Space Oddity begeleidt Hadfield zichzelf met een uit Canada meegebrachte Larrivée-gitaar, die Nasa-vertegenwoordigers hadden uitgekozen op basis van het kleine formaat en de hoge geluidskwaliteit in gewichtloze toestand. Floating in a most peculiar way beeldt de Canadees Major Tom uit, de hoofdpersoon in Bowies grote hit.

Kunnen we met web3 het internet terugveroveren op de tech-giganten?
LEES OOK

Kunnen we met web3 het internet terugveroveren op de tech-giganten?

Het idee van een gedecentraliseerd internet dat gewone gebruikers meer macht geeft, wint aan populariteit. Wat is er precies nodig om dit plan te late ...

Hoewel Bowie zelf laaiend enthousiast was over de cover, verwijderde zijn muziekuitgever de videoclip na een jaar van YouTube. In november 2014 keerde de clip terug, ditmaal met een tweejarige licentie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: