Ken je het spelletje ‘schilderen op nummer’? Door genummerde hokjes in te vullen met de kleurtjes van het juiste getal, maakt zelfs de minst getalenteerde schilder een prachtig meesterwerk. Van twee schattig spelende katjes, bijvoorbeeld. Of van de Afrikaanse savanne. Of, zoals de Britse wiskundige Marcus du Sautoy beweert, van het hele universum.

In de bovenstaande video legt hij helder en beknopt uit hoe wiskunde is verweven in de realiteit. Als Du Sautoy naar een bloem kijkt, ziet hij een wiskundig meesterwerk. Een bloem heeft vijf, acht, dertien of eenentwintig blaadjes – precies de getallen van de Fibonacci-reeks. ‘Planten houden zich aan wiskundige regels’, aldus Du Sautoy.

‘We moeten ons meer zorgen maken over AI-criminaliteit’
LEES OOK

‘We moeten ons meer zorgen maken over AI-criminaliteit’

We moeten ons ernstig zorgen maken over de opkomst van AI in het criminele domein, stelt jurist Marc Schuilenburg.

En daar houdt het niet op. Muziek, het dierenrijk en sport – alles is gebouwd op een wiskundige basis. Die vondst is wellicht interessant voor de eerdere discussie in deze blog: is wiskunde ontdekt of gemaakt? Een nieuwe vraag die bij mij opborrelt luidt als volgt: houdt wiskunde zich aan de natuur, of houdt de natuur zich aan de wiskunde?